FN sågar Khashoggi-rättegång

Saudiarabiens rättegång om mordet på journalisten Jamal Khashoggi har varken varit transparent eller lyckats utreda skuldfrågan på ett tillfredsställande sätt, enligt FN:s människorättskontor (OHCHR) i Genève.

En turkisk polis framför en avbildning av den mördade saudiske journalisten Jamal Khashoggi nära Saudiarabiens konsulat i istanbul. Arkivbild.
TT-HBL-Reuters
08.09.2020 16:03 UPPDATERAD 08.09.2020 16:08
– De ansvariga måste åtalas och tilldömas straff som återspeglar brottet, säger talespersonen Rupert Colville.
I måndags dömde en saudisk domstol åtta personer till fängelsestraff av varierande längd för inblandning i mordet på Jamal Khashoggi, som dödades på det saudiska konsulatet i Istanbul 2018 under ett besök i syfte att få de dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig med sin turkiska fästmö.
USA:s underrättelsetjänst CIA och flera andra har pekat ut den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman som direkt inblandad i mordet, men måndagens dom lämnade många frågetecken gällande eventuella kopplingar till styret i Riyad. Khashoggis fästmö Hatice Cengiz kallar det hela "farsartat".
"Vem planerade det? Vem beställde det? Var är kroppen? Det är de viktigaste frågorna och de förblir obesvarade", skrev hon på Twitter i måndags.

ANDRA LÄSER