Två personer anhållna för nattens bilbränder Sverige – tros vara koordinerade via sociala medier

Bilbränder släcktes på 20 platser i Göteborg. Här syns förstörda bilar vid Frölunda torg. Bild: TT/Adam Ihse

Två personer har gripits och anhållits efter bilbränderna i Västsverige och fler gripanden väntas. Polisen tror att bränderna kan vara organiserade via sociala medier och tar höjd för att nya bränder kan uppstå under tisdagskvällen.

– De grabbarna vet inte hur mycket skada de ställer till med, säger Nuno Mendonca, boende i Göteborg, om dem som startat bränderna.

Efter gårdagens storskaliga bilbränder i Göteborg och Trollhättan uppger polisen att man har gripit två personer. De har förhörts och senare anhållits av åklagare och sitter nu frihetsberövade för grov mordbrand.

– De är hemmahörande i Frölunda där bilarna börjat brinna, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson.

Personerna greps inte på bar gärning men via vittnesmål och ett stort antal filmer som kommit in har polisen kunnat spåra dem. Fler gripanden kan komma under kvällen, enligt polisen i Västra Frölunda.

– Vi kommer att göra fler frihetsberövanden under kvällen och i morgon. Jag tror att det rör sig om runt tio stycken ungdomar som agerat samtidigt. Det här är kriminella killar i övre tonåren, som bor här i området, säger Dan Windt, chef för lokalpolisområde Storgöteborg Syd.

– Vi vet egentligen i vilka grupperingar det är som det händer och kommer jobba brottsförebyggande på plats nu, säger Dan Windt.

"Hon storgrät"

Man har även gjort fynd i stadsdelarna som härjats av molotovcocktails och stenupplag i kundvagnar.

– Det kan man ju spårsäkra på, säger Peter Adlersson.

Teorin är att bränderna var koordinerade via sociala medier och att personerna agerat på en given signal.

– Enligt vittnesuppgifter som vi har fått in från de olika platserna har folk överhört samtal mellan ungdomarna som har härjat där, säger den svenska polisens presstalesperson Hans Lippens.

Vid en parkering på Frölunda torg står tio utbrända bilar, med svarta krossade rutor och smälta däck. Det är en av platserna i stadsdelen där det brunnit. En dam passerar förbi med sin hund och utbrister "bedrövligt", och lämnar platsen för att undvika regnet.

– Min mors bil brann, hon är 78 år. Jag ringde nyss och hon storgrät, säger Nuno Mendonca.

Särskild händelse

Det första larmsamtalet kom strax efter klockan 21 svensk tid, sedan duggade samtalen tätt. Cirka 80 bilar har brunnit i regionen.

Polisen har gjort en anmälan om uppvigling och utreder om bränderna har någon koppling till varandra.

Räddningstjänsten fick rycka ut till cirka 20 platser i Göteborgsområdet, bland annat Gårdsten, Hjällbo, Kronogården och Frölunda.

Polisen har nu inför kvällen tagit höjd för att bränderna kan fortsätta och upprättat en såkallad särskild händelse, vilket ger polisen betydligt mer resurser.

– Det kan förflytta sig och drabba andra områden, säger Peter Adlersson.

Skola utsatt

I Falkenberg har ungdomar kastat sten och eldat och i Lysekil rör det sig om mopeddäck som har brunnit. Även i Trollhättan var det stökigt. Där har vägar blockerats av ungdomar som kastat sten mot polisen och minst sex bilar har brunnit.

– Kronogårdens skola har utsatts för skadegörelse med rutor som har blivit krossade och busshållplatser där vindskydden har blivit skadade, säger Hans Lippens.

Flera boende vittnar om maskerade ungdomar som befunnit sig på platserna och sedan sprungit därifrån. Det finns inga uppgifter om att någon person ska ha kommit till skada.

I ett pressmeddelande skriver polisens Nationella operativa avdelning (Noa) att bilbränder, skolbränder och trakasserier mot blåljuspersonal tenderar att öka vid skolavslutning, skolstart och när pyroteknik säljs i handeln.

Även i Skåne och Stockholm

Bilar har också brunnit i Malmö och i Helsingborg.

– Det är inte helt ovanligt att vi har bilbränder här. Jag tror inte att detta har någonting med bränderna i Göteborg att göra. Men vi följer såklart det som händer i Göteborg och är det så att vi märker att det är någonting på gång så kommer vi såklart att reagera på det, säger Fredrik Bratt, presstalesperson vid polisregion Syd.

I Stockholm, Uppsala och Åkersberga har totalt 13 bilar brunnit under natten, skriver Expressen. Alla bränder har släckts, och det har inte varit något stök eller bråk.

– Som jag förstod det var det stökigt och bråkigt i Göteborg, så har inte vi haft det, säger Lars Lindberg, ledningsbefäl på Storstockholms räddningscentral, till tidningen.

Stockholmspolisen har noteringar om bilbränder på fyra platser – vilket inte är något som sticker ut, säger vakthavande befäl Pontus Sandulf till TT.

"Ser ut som en militär operation"

Sveriges statsminister Stefan Löfven besökte under tisdagen Frölunda torg i Göteborg där några av bilbränderna skett. Det var en märkbart upprörd statsminister som talade med journalisterna på plats.

– Jag är både bedrövad och förbannad. Det är bara så enkelt att förstå att människor som tittar ut och ser att det brinner är rädda och känner sig otrygga. Därför måste samhället visa att vi är starkare. Det ska de här personerna veta, säger Stefan Löfven.

Han vill se både skärpta straff och utökad kameraövervakning, något som han anser skulle avskräcka från likande brott.

– Det som stör mig allra mest är att de här människorna tar sig friheter för förstöra med en kriminell handling och begränsar alla andra. Vi ska med hårdhet bekämpa kriminaliteten.

"Förfärliga scener"

Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna, pratar om ett oroväckande mönster och "människor som terroriseras av ligister".

– Vi vet inte med vilka syften, men det är förfärligt, säger han.

Partiledarna inom Alliansen kommenterar bränderna efter att ha hållit en pressträff om miljöfrågor i Göteborg. Centerledaren Annie Lööf understryker att det är viktigt att rättstaten markerar kraftfullt, och Liberalernas Jan Björklund kallar det som skett obegripligt.

– Man blir ursinnig när man tar del av vad som hänt, säger han.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor noterar att bilbränderna ökat över tid i Sverige.

– Det behövs fler poliser, men även mer för att stärka föräldrarna till närvarande mammor och pappor, säger hon.

Inga ursäkter

"Förra året skärpte regeringen straffet för grov skadegörelse, som nu kan ge upp till sex års fängelse", twittrar justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S), och fortsätter:

"Hoppas att ligisterna kan gripas så att de kan få de straff som de förtjänar".

Miljöpartiets språkrör, tillika utbildningsminister, Gustav Fridolin skriver på Facebook att det inte finns några ursäkter för att bränna bilar.

"Det är ett försök att dra Sverige isär och svaret måste vara tydligt och skarpt", skriver han.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning