Coronaoro

Det är bra att använda sunt förnuft också annars, oavsett om man är oroad för coronaviruset eller inte.

29.02.2020 05:56
Oro och rädsla är starka känslor och sprids oftast snabbare än virus. Många människor oroar sig över coronaviruset, vilket är förståeligt då vi inte vet så mycket om det. Samtidigt är det viktigt att hålla perspektiv på saker och inte börja oroa sig i onödan. För saker blir sällan bättre av oro.
Det finländska samhället tar coronaviruset på största allvar. Vissa tycker till och med att samhället överreagerar. Samhället skulle dock agera på likadant sätt om det var något helt annat än coronavirus. För samhället och myndigheterna är uppbyggda för att hålla människor säkra och trygga. Det värsta skulle vara om samhället underreagerade, vilket inte är fallet. Beredskapen är god.
År 2003 skedde ett utbrott av viruset sars. Dödligheten i det viruset var större, men det spred sig inte lika lätt. Det som inte heller spred sig lika lätt var nyheter, eftersom sociala medier inte fanns på den tiden i den form som i dag. Nu gör sociala medier det möjligt för vem som helst att lägga upp nästan vad som helst i realtid. Där ges viktig och nyttig information, men sociala medier kan också bidra till att öka oron samt sprida desinformation och konspirationsteorier. Av den anledningen är det mycket viktigt att myndigheterna fortsätter att informera aktivt och öppet så att alla som törstar efter mer information också får det. Hellre för mycket information än för lite information.

ANDRA LÄSER