Onödigt förneka SFP-duellen i Helsingfors

Allting tyder på en knivskarp kamp i Helsingfors om SFP:s sannolikt enda riksdagsmandat. De facto handlar det om en duell mellan Eva Biaudet och Marcus Rantala och det måste man kunna konstatera. Det är inte att förringa alla de övriga kandidaternas betydelse.

LedareTommy Westerlundtommy.westerlund@ksfmedia.fi
18.03.2023 11:01 UPPDATERAD 18.03.2023 11:24
SFP väntas få ett riksdagsmandat i Helsingfors i det förestående valet. Det ser ut att bli en högst oviss match om det mellan sittande riksdagsledamoten Eva Biaudet och den främsta utmanaren, i det här riksdagsvalet liksom i de två föregående, kommunalpolitikern Marcus Rantala.
Det kan kännas nedvärderande för andra kandidater på SFP:s lista i Helsingfors om två kandidater ses som huvudkandidater och de enda med en reell chans att bli invalda. Men eftersom det är en realitet, vilket även Pär Stenbäck konstaterade i en kolumn i HBL i veckan, så måste det också kunna sägas rakt ut. Dessutom gäller det för alla andra kandidater och deras väljare att komma ihåg att utan deras röster skulle kanske inte någon SFP-kandidat överhuvudtaget bli invald. Alla röster har betydelse.
Trenden under de senaste decennierna visar att SFP i Helsingfors håller på att bli ett parti av samma storlek som på riksnivå.

ANDRA LÄSER