Här är alla sommarpratare i Sveriges radio

Skådespelaren Fares Fares, influeraren Isabella Löwengrip och artisten Marie Nilsson Lind. Nu är det klart vilka som kommer att höras i Sommar i P1.

Isabella "Blondinbella" Löwengrip sommarpratar.
13.06.2019 15:52 UPPDATERAD 13.06.2019 16:38
1959 grundades Sommar i Sveriges Radio på initiativ av den dåvarande underhållningschefen Tage Danielsson. Nu fyller programmet 60 år, och i dag avslöjar programchefen Bibi Rödöö och P1-programledaren Katherine Zimmerman årets sommarvärdar.
Isabella "Blondinbella" Löwengrip sommarpratar.

Sista mediala i Sverige

Bloggaren och influeraren Isabella Löwengrip blev känd som Blondinbella när hon började blogga, men snart lämnar hon Sverige för att satsa på en karriär utomlands.
– Jag har ju varit offentlig halva mitt liv men det finns en uppväxt där bakom som har format mig, och den kommer jag berätta mer om. Detta är det sista mediala jag gör i Sverige innan jag tackar för mig och etablerar mig i USA, säger hon på en presskonferens i Radiohuset i Stockholm.
Skådespelaren Fares Fares, just nu aktuell i succéserien Chernobyl, sommarpratar för första gången.
– Mina svärföräldrar älskar Sommar och har sagt att jag måste vara med. Jag har varit för nervös för att prata om mig själv på det sättet, men hela familjen är besatt av programmet så jag gör det för dem. Jag ska prata om min resa till Sverige som barn, om karriären och lite tankar om allt möjligt i livet, säger han.
Bland övriga som pratar i år finns skådespelaren Sissela Kyle, sångerskan Nina Stemme, artisterna Lisa Miskovsky och Erik Lundin samt konstnären Stina Wollter. Den senare ska prata om ett avgörande möte i hennes liv som "möblerade om i hennes andliga landskap och skapade försoning". Även nyligen bortgångne kompositören Sven-David Sandström sommarpratar via ett förinspelat program.
Även artisten Marie Nilsson Lind sommarpratar i år, något hon gör för andra gången. Nästa år ger hon ut sin bok Älska mig för den jag är om systen Josefin Nilsson vars livsöde väckte starka känslor efter den SVT-dokumentär som sändes tidigare i år.
Bibi Rödöö, programchef för Sommar i P1, avslöjar i dag årets sommarvärdar.

Okänd bror

Journalisten och USA-korrespondenten Carina Bergfeldt ska också sommarprata, bland annat om hur hon fann en okänd halvbror i USA med hjälp av ett DNA-test.
– Det går ju inte att undvika president Donald Trump när man levt med honom i flera år, men det blir även en del om Västgötaslätten, uppväxten och Ku Klux Klan, säger hon.
En som redan var spikad innan är Madeleine In Hwa Björk, som röstades fram till lyssnarnas sommarvärd. Den 17 juli kommer hon att berätta om hur hon förväxlades på ett barnhem i Sydkorea. I över trettio år har hon levt med någon annans bakgrund, namn och födelsedatum.
Finländarna lyser med sin frånvaro bland årets P1-pratare. Arkitekten Thomas Sandell är född i Jakobstad, men är uppvuxen i Skellefteå. Författaren Eija Hetekivi Olssons föräldrar är finländare.
Sommar i P1 har premiär på midsommardagen klockan 14 och sänds till och med den 18 augusti.

Årets sommarvärdar

JUNI
22 Fares Fares
23 Grynet Molvig
24 Isabella Löwengrip
25 Anders Hansen
26 Stina Wollter
27 Magnus Ranstorp
28 Tony Irving
29 Jonas Hassen Khemiri
30 Nicklas Lidström
JULI
1 Caroline Farberger
2 Anne Ramberg
3 Erik Niva
4 Kodjo Akolor
5 Carin Rodebjer
6 Isabelle Gulldén
7 Jonas Gardell
8 Hamid Zafar
9 Carina Bergfeldt
10 Sven-David Sandström
11 Anne Sverdrup-Thygeson
12 Joakim Lundell
13 Emma Frans
14 Leif Östling
15 John Lundvik
16 Björn Runge
17 Madeleine In Hwa Björk
18 Mats Strandberg
19 Britta Marakatt-Labba
20 Vera Vitali
21 Svante Thuresson
22 Lisa Miskovsky
23 Ola Serneke
24 Gunilla Kindstrand
25 Alexander Mahmoud
26 Sissela Kyle
27 Maria Borelius
28 Adam Pålsson
29 Eija Hetekivi Olsson
30 Björn Frantzén
31 Anna Rosling Rönnlund
AUGUSTI
1 Thomas Sandell
2 Amanda Zahui
3 Måns Möller
4 Marie Nilsson Lind
5 Ali Abbasi
6 Ingrid le Roux
7 Agneta Pleijel
8 Erik Lundin
9 Azita Shariati
10 Molly Sandén
11 Michael Tjernström
12 Olof Skoog
13 Josette Bushell-Mingo
14 Nick Bostrom
15 Emma Leijnse
16 Tilde de Paula Eby
17 Nina Stemme
18 Jill Johnson

ANDRA LÄSER