Lillajul utan pikkujoulu – i kväll inleds julfirandet i Svenskfinland

I dag på lördag firar vi lillajul, medan pikkujoulu-festerna lyser med sin frånvaro. – Lillajul är ett begrepp som förekommer främst bland finlandssvenskar. På finskt håll finns inget motsvarande, pikkujoulu är något helt annat, berättar Anne Bergman.

På lördag inleds julfirandet "officiellt" i Svenskfinland.
Väntan på julen har alltid ansetts lång. I det protestantiska Tyskland började man på 1800-talet tända ljus, ge små presenter och öppna luckor i en kalender, allt för att underlätta denna väntan.
– Det är därifrån vårt adventsfirande kommer, säger Anne Bergman som innan pensioneringen 2016 var arkivarie vid Folkkultursarkivet som upprätthålls av Svenska litteratursällskapet.
– I början av 1800-talet firades lillajul strax före jul, den 23 december, eller som hos Topelius den 22 december. Även på Tomasdagen den 21 december ordnade många en mindre fest som försmak på julen.
Senare under samma sekel blev det vanligt bland borgarna i Finland att inleda julfirandet kvällen före advent. Det var främst massmedierna som spred traditionen som håller sig än i dag – och fått namnet lillajul.
Ungefär samtidigt infördes begreppet "pikkujoulu", som syftar på de julfester som under pandemifria år ordnas vitt och brett i landet.
– Många företag upprätthåller traditionen med julfester. Men det är inte samma sak som lillajul. På finlandssvenskt håll är begreppet begränsat till kvällen före första advent.
Enligt Bergman har lillajul tidigare varit startskottet på julfirandet.
– Nu för tiden öppnar julgatorna redan i november och julbelysningen tänds. Därför känns det kanske lite sent att fira lillajul först nu.
Bergman vill ändå poängtera att det inte finns några regler kring lillajul. Många tar in en liten gran, dukar upp ett julbord i mindre skala och ger presenter till barnen.
– Firandet är något väldigt privat.
Hur firar du lillajul? Mejla oss på nyheter@hbl.fi eller kommentera nedan. Du kan även skicka in bilder.
Fotnot: Artikeln har ursprungligen publicerats i HBL inför lillajul 2015.

ANDRA LÄSER