Nu slopas munskydden i butikerna – men kunderna i Hagnäs tvekar

Den nationella rekommendationen att använda munskydd i matbutikerna slopas, uppger Finsk Handel och Finlands dagligvaruhandel. Flera av dem som HBL träffar tycker att det känns tryggt att bära skydden.

– Det jag funderar på är vilken belastning på miljön som munskydden har, säger Timo Laukkanen.
19.04.2022 19:30 UPPDATERAD 20.04.2022 15:16
Det är mitt på dagen i en matbutik i Hagnäs. Många av kunderna bär fortfarande munskydd. Men Aleksi Turtiainen och Jutta Sandholm har inte munskydd. Duon slutade stegvis bära munskydd i februari i år.
– I något skede tänkte jag att jag inte behövde det längre, säger Sandholm.
– Jag slutade ungefär samtidigt efter att jag hållit koll på hur sjukdomen utvecklades och på vaccinationstäckningen. Jag kommer ändå att få coronan i något skede, det är svårt att säga var det kommer att inträffa, säger Turtiainen.
Han säger att det har varit en lättnad att se folk återvända till ett någorlunda vanligt liv.
– I något skede tänkte jag att jag inte behövde munskyddet längre, säger Jutta Sandholm.
– Självklart återvänder vi kanske aldrig till exakt hur det var innan, med tanke på ekonomin. Men sanningen är att vi inte kan gå på tå i resten av våra liv.

Munskydden slopas, men inte i Helsingfors

Under skärtorsdagen förra veckan upphävde Institutet för hälsa och välfärd sin allmänna rekommendation om munskydd.
Men Finsk Handel och Finlands dagligvaruhandel ville vänta med sin uppmaning först till efter påsk, eftersom många handlar i matbutikerna inför högtiden.
Samtidigt råder det fortfarande en munskyddsrekommendation i 12 av Finlands 21 sjukvårdsdistrikt, däribland i Helsingfors. Rekommendationen gäller också i butikslokaler och därför är budskapet tydligt: det är munskydd på som gäller.
– Jag tänker fortsätta ha munskydd, eftersom jag är så pass gammal, säger Lauri Hannikainen.
Tillbaka i matbutiken har Lauri Hannikainen munskydd.
– Jag tänker fortsätta ha munskydd, eftersom jag är så pass gammal. Det känns tryggare så. Jag är fortfarande mycket selektiv med vem jag träffar över en lunch.
Han ser fortfarande många munskydd ute på stan, men de minskar.
– Jag skulle kanske ännu inte upphöra med rekommendationen, säger Hannikainen och tänker på den senaste tidens coronautveckling.

"Bär munskydd av respekt"

Också Timo Laukkanen bär munskydd på tisdagen.
– Jag hade corona för några veckor sedan. Jag smittar inte, men det vet ju inte främlingar runt omkring mig. Jag bär munskydd av respekt för dem som ännu inte haft sjukdomen.
Han tänker fortsätta ha munskydd i kollektivtrafiken och butikerna.
– Själv lider jag av gatudamm och pollen. Visst känns det i halsen och kliar lite i ögonen. Men tack vare munskyddet har jag inte behövt använda någon medicin i år.
– Det jag funderar på är vilken belastning på miljön som munskydden har, säger Timo Laukkanen.
För Laukkanen, som jobbar i byggbranschen, kändes det aldrig ovant att börja ha munskydd då i början.
– I byggbranschen utsätts man för damm och det är naturligt att använda munskydd.
Han tror att munskydden kommer att stanna kvar i gatubilden.
– Det jag funderar på är vilken belastning på miljön som munskydden har. Vi har fått ganska lite information om hur ett skydd ska slängas på rätt sätt från städerna, kommunerna och staten.

Personalen fortsätter

Uppmaningen från Institutet för hälsa och välfärd och från handelns föreningar gäller butikskunder men inte anställda. Det innebär att arbetsgivaren fortsättningsvis gör en riskbedömning och säger om de anställda borde ha munskydd.
I HOK-Elantos butiker i Helsingfors, däribland S-Market, gäller fortfarande munskydd för personalen. Om det blir någon ändring i frågan är det HOK-Elantos coronagrupp som fattar beslutet.
– Vår kundkrets är äldre, jag tror att de uppskattar att vår personal tills vidare har munskydd, säger Meri-Johanna Merilaid, chef för S-Market i den nyrenoverade affärsbyggnaden Siltasaari 10 i Hagnäs.
Innan det förestod hon S-Marketen vid Kaserntorget.
– Jag har aldrig hört någon ur personalen knorra över munskydd. Om munskydd inte passat har de kunnat använda visir. Helt säkert väntar personalen nu på att inte behöva använda munskydden längre, även om det upplevts som en trygghet.
Också Meri-Johanna Merilaid tror munskydden stannar kvar i stadsbilden länge.
– Folk ju har olika sorters allergier. För tre år sedan var det väldigt ovanligt att se ett munskydd, kanske bara på asiatiska turister. Men de har blivit vardag för oss.

ANDRA LÄSER