De mesta mästarna blir svåra att överträffa också i vår

Real Madrid eller Manchester City? Eller kan Napoli överraska? Titelracet i Champions League-fotbollen känns mer ovisst än vanligt inför kvartsfinallottningen.

Karim Benzema har vunnit Champions League fem gånger med Real Madrid. Det kan bli en sjätte titel i vår.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
16.03.2023 09:57 UPPDATERAD 16.03.2023 16:56

1. Real Madrid

Jari Litmanen uttryckte det utmärkt inför returmötet mot Liverpool. Real Madrid är mästare på att nå resultat utan att bränna alltför mycket energi.
Spelmässigt finns det definitivt andra lag som imponerat mer än de fjortonfaldiga mästarna men i Real finns framgång insytt i klubb­emblemet och det ligger en mäktig aura av oövervinnerlighet över laget.
Reals har dessutom byggt laget så pass smart och långsiktigt att Los Blancos lär fortsätta att vara med och aspirera på den tyngsta av titlar också i framtiden.
En anfallare till kanske laget kunde vara i behov av då Karim Benzema börjar vara lite till åren. Goncalo Ramos från Benfica kunde vara ett namn för Real som knappast vill spendera 130 miljoner euro på Victor Osimhen eller 100 miljoner euro på Harry Kane.

2. Manchester City

Stod för uppvisning av rang mot Leipzig i returen. 7–0 är siffror som inte borde vara möjliga i en åttondelsfinal i Champions League men det kunde ha blivit ännu mera. Lagets hyperaktiva och oerhört varierade spelstil är ett nöje att skåda då flytet infinner sig. Tränaren Pep Guardiola tror på passningarnas, bollinnehavets och den eviga rörlighetens styrka.
Laget har en ruskig bredd och just de där matchvinnarna ett lag vill ha. Erling Haaland är inte bara het, han är glödhet och den resliga norrmannen kanske är spelaren som äntligen för City hela vägen i Europa.
Erling Haaland har gjort tio mål i Champions League denna säsong.
Går också ett tufft titelrace mot Arsenal i Premier League. Så här gäller det att rotera då möjlighet ges.

3. Bayern München

Flugit lite under radarn då Bayern inte varit fullt så överlägset som vanligt i Bundesliga. Men här finns som bekant alltid potential för att vara med och kämpa om bucklan. I Champions League har laget varit rena dynamiten med åtta segrar på lika många matcher. 21–2 i målskillnad och då mötte laget Barcelona och Inter i gruppspelet innan man tuggade i sig ett dysfunktionellt PSG som en fetare kvällsmacka i åttondelen.
Bayern drivs, till skillnad från vissa andra lag, som ett företag som ska generera ekonomisk vinst och här finns ett långsiktigt tänk och ett analytiskt grepp i allt man företar sig. Åldersstrukturen i laget är mer eller mindre optimal.
Kanske att avsaknaden av en central anfallare av yppersta klass gör att det inte räcker riktigt hela vägen i vår.

4. Napoli

Dundrat på i majestätisk stil hela vägen denna säsong. Serie A-titeln har laget i praktiken redan säkrat och i Champions League har laget från de glödheta pizzaugnarnas förlovade stad vunnit sju av åtta matcher. Den enda förlusten kom i en för laget betydelselös match mot Liverpool.
En del tvivlare har väntat på att Luciano Spallettis mannar i något skede skulle börja uppvisa vissa mänskliga drag men lagets effektiva och oerhört underhållande fotboll visar inga tecken på att bedarra. Victor Osimhen lär lämna för Premier League i sommar. Det nigerianska kraftpaketet har övertygat den här säsongen. Khvicha Kvaratshkelia är ett av säsongens utropstecken också han.
Ett oerhört välbalanserat lag med klara rollfördelningar. Kan mycket väl räcka hela vägen till Istanbul.
Napoli är ett av lagen som imponerat mest.

5. Benfica

Sprudlande underhållande. Storklubben från Lissabon tävlar inte i samma kategori rent ekonomiskt som många andra. TV-intäkterna i Portugal är inte särskilt märkvärdiga och för Benfica gäller det att satsa på den egna juniorakademin, att köpa billigt och klokt och att sälja dyrt och ännu klokare.
Benfica är obesegrat i Champions League den här säsongen, inte alldeles illa med tanke på att laget spelade i samma grupp med PSG och Juventus.
21-årige Goncalo Ramos slog igenom på den stora scenen i VM i Qatar. Den portugisiska anfallaren lär inte bli särskilt långvarig i Lissabonklubben. Agent är givetvis en viss Jorge Mendes. Det betyder en flytt till en jätteklubb rätt snart.
Med lite flyt i lottningen finns minst en semifinalplats inom räckhåll.

6. Chelsea

Hösten och vintern var trögare än den berömda matlagningssirapen. Den absurda köpfest nya ägaren Todd Boehly och hans konsortium sanktionerat har försatt managern Graham Potter i ett oerhört utmanande läge.
En eloge till Boehly som ändå visat Potter tålamod, till skillnad från många supportrar som redan varit redo att avpollettera honom. Potters cv talar för sig själv och ger man engelsmannen lite tid kan det bli rätt bra. Klossarna finns för att bygga något varaktigt men då behövs en pålitlig målskytt. Flegmatiske och ojämne Kai Havertz är ingen lösning på den posten även om tysken blixtrar till ibland.
Tre raka segrar har gett Chelsea lite vind i  seglen. Men den här säsongen är och förblir en mellansäsong för Londonklubben.

7. AC Milan

Gjorde sju matcher utan seger efter nyår och där försvann alla chanser att försvara titeln i Serie A. Kan lägga allt krut på att nå framgång i Europa. Redan kvartsfinalplatsen var en enorm framgång för en klubb som en gång dominerade stort i Champions League.
I en fotbollsromantikers perfekta värld skulle de två Milanoklubbarna lottas mot varandra i kvartsfinalen. Ett lag från Milano, en gång i tiden toppfotbollens huvudstad, i semifinal vore inte helt fel.
Stefano Piolis lag är jobbigt att möta. Fråga bara Tottenham och Antonio Conte.

8. Inter

1–0 sammanlagt mot Porto i åttondelsfinalen. Lautaro Martinez, som inte hade gjort mål på en ladugård utan dörr i ett guldvinnande Argentina i VM, har varit utmärkt på topp under vintern och våren. Sekunderas av fysiska Edin Dzeko eller Romelu Lukaku. Dzeko är, 36 år ung, alltjämt en gångbar spelare på en väldigt hög nivå. Lukakus karriär har störtdykt och belgaren är inte alls samma spelare som för ett par år sedan.
Nicolo Bartella är naveln i lagets spel men mittfältaren har inte riktigt varit så briljant som han brukar.
Allt annat än uttåg i kvartsfinal är en liten överraskning.

Fotnot: Kvartsfinallottningen förrättas klockan 13 på fredag. Alla kan lottas mot alla.

Champions League

Åttondelsfinaler, returmöten:
Real Madrid–Liverpool 1–0
1–0 Karim Benzema (78).
Varningar: Liverpool: Konstantinos Tsimikas.
Domare: Felix Zwayer, Tyskland.
Real Madrid vidare med sammanlagt 6–2.
Real Madrid (4–3–3): Thibaut Courtois – Daniel Carvajal (Lucas Vázquez 86), Eder Militao, Antonio Rüdiger, Nacho Fernández – Toni Kroos (Aurélien Tchouaméni 84), Eduardo Camavinga, Luka Modric (Daniel Ceballos 82) – Federico Valverde, Karim Benzema (Rodrygo 82), Vinícius Júnior (Marco Asensio 84).
Liverpool (4–2–3–1): Alisson Becker – Trent Alexander-Arnold, Ibrahima Konaté, Virgil van Dijk, Andrew Robertson (Konstantinos Tsimikas 90) – Fabinho, James Milner (Alex Oxlade-Chamberlain 73) – Mohamed Salah, Diogo Jota (Harvey Elliott 57), Cody Gakpo (Fabio Carvalho 90) – Darwin Nunez (Roberto Firmino 57).

Napoli–Frankfurt 3–0
1–0 Victor Osimhen (45), 2–0 Victor Osimhen (53), 3–0 Piotr Zielinski (64 str).
Varningar: Napoli: Juan Jesus. Frankfurt: Evan Ndicka, Christopher Lenz, Mario Götze.
Domare: Anthony Taylor, Storbritannien.
Napoli vidare med sammanlagt 5–0.
Napoli (4–3–3): Alex Meret – Giovanni Di Lorenzo, Amir Rrahmani, Kim Min-Jae (Juan Jesus 66), Mário Rui – André-Frank Zambo Anguissa, Stanislav Lobotka, Piotr Zielinski (Tanguy Ndombele 74) – Matteo Politano (Hirving Lozano 66), Victor Osimhen (Giovanni Simeone 81), Chvitja Kvaratschelia (Eljif Elmas 74).
Frankfurt (4–2–3–1): Kevin Trapp – Aurélio Buta, Tuta, Evan Ndicka, Christopher Lenz (Philipp Max 67) – Sebastian Rode (Kristijan Jakic 74), Djibril Sow – Ansgar Knauff (Faride Alidou 64), Mario Götze, Daichi Kamada – Rafael Santos Borré.

ANDRA LÄSER