Sauli Niinistö: ”Det värsta är att man inte ser slutet på kriget”

President Sauli Niinistö varnar för den förändrade ryska strategin i anfallskriget mot Ukraina: – Det är inte bara ett krig mellan soldaterna. Det är ett krig mot infrastruktur och vanliga människor. Putin har spelat poker och gått ”all in”, säger Sauli Niinistö i samtal med Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski. HBL publicerar intervjun i sin helhet.

”Jag ser ingen omedelbar risk just nu, det är lugnare kring vår gräns än någonsin. Jag tror att det är stilla därför att Ryssland inte har råd att hålla det på något annat vis”, säger Sauli Niinistö.
14.01.2023 16:29 UPPDATERAD 15.01.2023 06:46
För ett år sedan varnade president Sauli Niinistö tydligt för att Ryssland skulle invadera Ukraina. Hur ser han på kriget i dag och utvecklingen framåt? I torsdags intervjuade jag honom under en timme på Talludden i Helsingfors. Han inledde med att ge en dyster beskrivning av den nuvarande situationen.
– Det är mycket värre än vad jag kunde tänka mig. Det såg först ut som om Putin gjorde en stor felbedömning, att han tänkte att ett massivt hot mot Ukraina skulle räcka. Men allt som har hänt, särskilt under de senaste månaderna, tyder på något annat.
– Det är inte bara ett krig mellan soldaterna. Det är ett krig mot det ukrainska samhället: infrastruktur och vanliga människor. Vi har nu ett fullskaligt krig. Och det kanske värsta är att man inte ser något slut på det.

ANDRA LÄSER