Lavrov kritiserar väst – "Amerikaner spionerar och Europa tvingar sina värderingar på andra"

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov säger att USA har försökt rekrytera ryska diplomater till spioner. Den här typen av verksamhet har ökat under Barack Obamas andra presidentperiod, sade Lavrov vid sin årliga presskonferens i dag.

FNB
17.01.2017 11:05 UPPDATERAD 17.01.2017 17:00
Enligt ryska utredningar stämmer inte de klagomål som amerikanska diplomater i Ryssland framfört om att man har försökt försvåra deras arbete. Lavrov sade att amerikanska diplomater har deltagit i flera av oppositionens demonstrationer.

"Natotrupper behövs inte i Estland"

Lavrov sade också att det inte finns något behov av Natostyrkor i Estland. Om Nato inte hittar någon annan användning för sina styrkor än att placera dem vid gränsen mellan Estland och Ryssland så är Natos underrättelseverksamhet kanske inte så effektiv, sade Lavrov.
Han upprepade att Ryssland inte hotar de baltiska länderna.

Vill ha USA med i Syrienförhandlingar

På presskonferensen sade Lavrov också att han hoppas att USA ska delta i Syrienförhandlingarna i Kazakstan nästa vecka. Detta skulle samtidigt bli Rysslands första direkta kontakt med USA:s nya administration.
Lavrov sade att han hoppas att det ska gå lättare att samarbeta med USA mot terrorism efter maktskiftet än det varit under Obamas tid. I övrigt är det enligt honom för tidigt att säga något om den blivande presidenten Donald Trumps linje.

Kritiserar Europa för värdeexport

Lavrov kritiserade också Europa. Han sade att de värderingar som råder i Europa i dag kan kallas postkristna och att den messianska exporten av dessa värderingar har orsakat problem både i Ukraina och i Mellanöstern.
Lavrov sade att Rysslands värdegrund är en annan, men Ryssland försöker inte tvinga sina värderingar på andra länder.
Lavrov sade att Ryssland ändå är villigt att samarbeta med såväl EU som Nato och USA.

ANDRA LÄSER