Läskförbud på äldreboende vållar debatt

Den svenska kommunen Gislaved har beslutat att från den 1 maj dra in läsken på sina äldreboenden. Drycken ska i fortsättningen enbart serveras i samband med storhelger.

Gislaveds kommuns beslutat att dra in läsken på sina äldreboenden har väckt starka reaktioner. Arkivbild.

Anledningen är enligt kommunens kostchef Eva Kullenberg omsorgen om de gamlas hälsa.

– När man blir äldre tycker man också mer och mer om sött, och då är det lätt att läsken konkurrerar ut maten. Läsken tillför ingen kvalitet, och detta är ett led i att vi ska servera bra mat för de äldre, och samtidigt skilja på vardag och fest, säger hon till Värnamo Nyheter.

Beslutet är enligt Kullenberg också en arbetsmiljöfråga där "hanteringen av tunga läskbackar måste ses över".

Beslutet har dock rört upp känslorna hos många som kallar beslutet obegripligt förmynderi. Läkaren och debattören Agnes Wold skriver på Twitter:

"Och varför ska man äta "nyttigt" på den sista stationen i livet? Är det inte maximal trivsel man ska ägna sig åt i det läget? Inte ens den mest förhärdade folkhälsofanatiker kan väl tro att man förbättra deras hälsa vid det laget med 'nyttig' mat?"

Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg kallar beslutet för "förmynderi och gammal äktsvensk byråkrati som lägger människors liv tillrätta efter eget skön".

En handlare från Eksjö beslutade sig under fredagen för att köra ut 480 liter läsk till två av äldreboendena. Men då fick Gislaveds kommun nog och körde läsken till tippen, rapporterar Sveriges Radio.

Till kanalen säger kostchefen Eva Kullenberg att kommunen inte tar emot gåvor.

– Det enda som händer här är att det blivit en extra kostnad för Gislaved kommun att transportera bort den.

ANDRA LÄSER