Tunneln till Tallinn
En förbindelse under havet mellan de växande städerna Helsingfors och Tallinn har diskuterats länge. Hittills har projektet alltid strandat på bristen av pengar.
Huvudstäderna i Finland och Estland städerna bildar ett ekonomiskt så betydande område att det intresserar placerare vilket gör det möjligt att bygga med privata pengar.
Olika alternativ för tunneln diskuteras också i Nylands förbund som precis godkänt en ny regionplan.
Tunneln till Tallinn sväljer tåg för passagerare och frakt. Från Tallinn kan i framtiden till exempel tågluffa vidare till andra städer i Europa.
Tidigare har den estniska och finländska staten tillsammans med EU utrett möjligheterna för en tunnel under Finska viken. Enligt rapporten är allt möjligt men också dyrt.
– Pengar är inget problem, säger Peter Vesterbacka. Men varken han eller kompanjonen Kustaa Valtonen kan avslöja exakta summor och vem som slutligen lägger slantar på bordet. Affärens storlek är ändå offentlig. Känt är också att det bland dem som finansierar finns stora nordiska pensionsförsäkringsbolag och kineser.
De senaste åren har Vesterbacka åkt i det närmaste skytteltrafik mellan Helsingfors, Tallinn och olika storstäder i Asien för att berätta för placerare och andra om möjligheterna i Finland och Europa. Han beskriver hemlandets officiella tuggmotstånd som kompakt men inte omöjligt.
– Hos oss har man länge genomfört projekt på ett sätt. Men det finns andra. Säger någon att ritningarna för tunneln är klara om tio år så visar vi att vi har dem på mindre än ett år.
Tunneln till Tallinn som Peter Vesterbacka skissar på ska vara klar den 24 december 2024 och tågen genom den ska kunna transportera upp till 50 miljoner passagerare varje år. Det är snart och det är många.
– Detta handlar om helt privata pengar och vi är inte knutna till exempelvis bostadsbyggandet. Byggkostnaderna för tunneln är betalda på sjutton år. Utsikterna är därmed hisnande så det är lätt att förstå placerarnas intresse.
När HBL möter en optimistisk Peter Vesterbacka på ett trafikseminarium i Vanda går han upp på scenen och säger till den ärevördiga publiken – stadsdirektörer, forskare, tjänstemän och företagare – detsamma som han berättar för tidningens läsare.
– Vi är i gång med miljökonsekvensbedömningen och den är klar redan nästa år. Miljöministeriet vet vad vi gör.
Tidigare har en del bedömare kritiserat Peter Vesterbacka för att han saknar realism i sina planer. Vesterbacka hävdar själv att han har den finländska och estniska politiska elitens stöd. Samhället ger knappast pengar så nu är hoppet ställt på privat finansiering.
– Vi har allt i detta rika område. Framför allt har vi ren luft och utbildning. Det är sådana saker som placerare utomlands uppskattar.
Den nya tågbanan börjar vid flygplatsen i Vanda som redan är en knutpunkt för trafiken mellan Asien, Europa och Nordamerika. Därefter är Kägelviken i Esbo en möjlig station innan det bär i väg till botten av Finska viken. Den tredje stationen är en konstgjord ö med upp till 50 000 boende.
– Här talar vi finska, svenska, engelska och kinesiska, säger Vesterbacka om ön i havet som tillsvidare är en hisnande plan och massvis med sten på båda sidor av havet som väntar på att brytas upp.
Ändstationen är sedan flygplatsen i Tallinn, sett från Finland. Enligt Vesterbacka är man på runt 20 minuter i Tallinn – från flygplats till flygplats.
– Vi tittar samtidigt på allt redan nu. Biljettsystemet ska fungera och det ska vara tryggt när tåget kör.
– Ingen i Finland har grävt så här stora tunnlar? Än sedan då? Nu gör vi det, säger Peter Vesterbacka.
ANDRA LÄSER

Bonnier News
Därför vill Peter Wolodarski satsa på HBL och Finland: ”Det känns meningsfullt och viktigt”
01.06.2023 13:58

Föreningar och sällskap
Luckans chef ordnade gratis övernattningsbostad åt anhöriga – avbokade då HBL tog kontakt
31.05.2023 13:49


Regeringsbildningen 2023
”Väldigt oroväckande” – abortfrågan i regeringsförhandlingarna
01.06.2023 05:01
