Adventsmiddag med smak av jul

Första advent står för dörren och nedräkningen mot jul startar. Stressande, tycker många, underbart säger andra. För att tjuvsmaka på julen kan man bjuda på middag med smak av högtiden.

Förrätt. Överraskande och lyxig inledning på middagen blir det med sill, apelsinmarmelad, ägg och löjrom.
Nu ska vi inte ta ut svängarna med julmat redan till första advent. Det gör man visserligen på krogen, men där har man en annorlunda dagordning. När den riktiga julen kommer har de flesta restauranger dukat av sitt sista julbord för säsongen. Här ska vi i stället närma oss smakerna med försiktighet i en trerätters middag.
Inledningen blir en inlagd sillbit placerad på en brödskiva av mörkt och gärna lite sött formbröd. Annorlunda tillbehör är en klick god apelsinmarmelad, med hög frukthalt. Dessutom en hårdkokt ägghalva toppad med löjrom och lök, vilket känns bekant från julbordet.
Det blir en mörad fläskytterfilé som steks hel med senap, en kombo som vi också känner igen. Till det bjuder vi på rotsakspytt och en gräddig rosmarinsås. Det går även att honungsglasera köttet.
Vinkokta päron är en klassisk dessert, som nästan fallit i glömska, smaksatt med bland annat honung och kanel. De måste förberedas och hinna svalna i det smaksatta vinet. Tips: vill man höja juleffekten ytterligare kan rödvinet bytas ut mot glögg. Servera med en klick vispad grädde, som ger en smak av gamla tiders julfirande.

ANDRA LÄSER