Mickelson kan stängas av på livstid

En av golfens största genom tiderna, Phil Mickelson, har ansökt om att spela den första tävlingen i den nya Saudiarabien-finansierade touren.Nu kan 51-åringen stängas av från både PGA-touren och spel i Ryder Cup på livstid.

Phil Mickelson är redo att göra comeback efter sin timeout genom att spela den första Saudi-tävlingen i London.
26.04.2022 17:52 UPPDATERAD 26.04.2022 18:57
Phil Mickelson har 45 segrar på PGA-touren, sex majors och en plats i golfens Hall of Fame på meritlistan. När han vann PGA-mästerskapen i fjol blev han dessutom den äldsta spelaren att vinna en major någonsin.
Nu har han siktet inställt på nya utmaningar. Mickelson har anmält sig till LIV Golf Invitational som går av stapeln mellan den 9 och 11 juni på Centurion Club i London.
Det är öppningstävlingen för en ny golftour – uppbackad av den Saudiarabiska staten som lockar med med ett friare schema, enorma prispengar och endast tre dagars tävling utan kvalgräns.
Satsningen har inte setts på med blida ögon från de två dominerande tourerna – amerikanska PGA-tour och tidigare Europatouren DP World Tour.
I fjol sade PGA-tourens ordförande Jay Monahan att spelare som går med i en Saudi-backad golfliga kommer att stängas av omedelbart och riskerar avstängning på livstid.

"Avrättar folk för att de är gay"

Mickelson har tidigare kritiserats hårt för sina uttalanden om den Saudibaserade touren.
– Vi vet att de (saudierna) mördade (journalisten Jamal) Khashoggi och att de har en fruktansvärd historik när det gäller mänskliga rättigheter. De avrättar folk där för att de är gay. När jag vet allt det här, varför skulle jag ens överväga det? För att det är en "once in a lifetime"-möjlighet att förändra hur PGA-touren fungerar, sade Mickelson.
Kritikstormen fick Mickelson att ta en paus och han har inte spelat sedan sin medverkan i Saudi Invitational den 6 februari, vilket innebar att han missade US Masters.
Det var dock inte enbart Phil Mickelson som agerade innan måndagens deadline. Golflegendaren Greg Norman, 67, som är ansiktet utåt för Saudisatsningen, har tidigare hävdat att flera av världens toppspelare anmält sitt intresse.
Runt 70 spelare, varav 15 av dessa är inom topp 100 på världsrankingen, ska ha anmält sig till öppningstävlingen. Enligt The Telegraph är majorvinnarna Sergio Garcia och Louis Oosthuizen bland dessa.
DP-tourens ordförande Keith Pelley hävdar att spelare som väljer Sauditouren riskerar sin Ryder Cup-framtid. Han har hintat om att det kommer bli svårt att väljas som kapten om man representerar LIV Golf.
Daily Telegraph rapporterade tidigare i år att Henrik Stenson fick veta att han inte skulle vara aktuell som kapten för Europas Ryder Cup-lag om han valde spel på Saudi-touren. Stenson, 46, annonserades senare som kapten för nästa års tävling i Rom.

LIV Golf Invitational Series

Den saudiska golfsatsningen inleds med åtta tävlingar under namnet LIV Golf Invitational Series.
Turneringarna spelas på 54 hål under tre dagar, utan kvalgräns och med shotgun-starter.
48 spelare delas in i lag om 12 spelare som gör upp om en prispott på cirka 310 miljoner kronor per tävling.
9–11 jun, Centurion Club, Hertfordshire, England.
1–3 jul, Pumpkin Ridge Golf Club, Portland, Oregon, USA.
29–31 jul, Trump National Golf Club, Bedminster, New Jersey, USA.
2–4 sep, The International Golf Club, Boston, Massachusetts, USA.
16–18 sep, Rich Harvest Farms, Chicago, Illinois, USA.
7–9 okt, Stonehill, Bangkok, Thailand.
14–16, okt, Royal Greens Golf & Country Club, Jeddah, Saudiarabien.
Tourmästerskapet, spelplats ej klar.

ANDRA LÄSER