Barn blev ensamt kvar på daghemsgården – polisen utreder brott mot tjänsteplikt

Ett litet barn lämnades ensamt på en daghemsgård i Esbo när de andra barnen gått hem för dagen, och utan vuxnas uppsikt. Nu inleder polisen en förundersökning i fallet.

Ett treårigt barn väntade på sina föräldrar ensam på gården i Esbo. Polisen har inlett en förundersökning av personalens agerande. Barnet på bilden har inte med fallet att göra. Arkivbild.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
29.03.2023 14:29
När vårdnadshavarna hämtade sitt barn på daghemmet i Esbo förra veckans torsdag, var barnet ensamt ute på gården. De andra barnen hade gått hem och ingen personal var på plats.
Polisen i västra Nyland meddelar nu att den har inlett en förundersökning, där brottsrubriceringar i det här skedet är utsättande och brott mot tjänsteplikt.
Helsingin Sanomat berättade om fallet på tisdagen. Enligt tidningen är barnet 3 år. Daghemmet finns i Frisans.
Barnets mamma och pappa hade kommit till daghemmet klockan 16.45. Daghemmet skulle vara öppet till 17.30.
Ingen personal hade funnits inne i byggnaden och ingen hade heller svarat på telefon. Slutligen hade mamman gjort en polisanmälan.

Lämnades utan uppsikt i misstag

Daghemmet ifråga ska enligt Helsingin Sanomat ha skickat ett meddelande till vårdnadshavarna om det inträffade. Enligt det hade ”ett barn av misstag lämnats ensam ute utan uppsikt”.
Daghemmet ska nu se över sina rutiner, heter det vidare.
Barnet hade enligt tidningen lekt i lugn och ro på gården, men var medveten om att de andra barnen hade blivit hämtade.
Polisen ska nu höra de inblandade i ärendet, föräldrar och personal.

ANDRA LÄSER