Evakueringar i Nordkorea efter översvämningar

Tusentals människor har evakuerats och över 1 100 hem har förstörts i Nordkorea efter flera dagar med kraftiga regn som har lett till svåra översvämningar, rapporterar statliga medier.

Kraftiga regn i Nordkorea utgör en fara för årets skördar. Bilden är från risplantering i maj i år. Arkivbild.
Lantbruk och vägar har spolats bort och skadorna befaras kunna påverka årets skördar och mattillgången i landet, som i stor utsträckning inte kan ta emot varor och hjälp från utlandet. Detta både på grund av egna hårda gränsrestriktioner för att hindra utbrott av coronaviruset och på grund av sanktioner som andra länder har infört mot landet.
Regnet har drabbat områden på ostkusten hårt, bland annat provinserna Norra och Södra Hamgyong, rapporterar statliga tv-kanalen KRT, som visar hem som är översvämmade upp till taken och broar som spolats bort.
Enligt uppgifter från landets meteorologiska byrå har delar av Norra Hamgyong fått över 500 millimeter regn från söndag till torsdag, och mer väntas den närmaste tiden.
Tidigare i sommar beskrev landets diktator Kim Jong-Un matsituationen som "spänd", och sade att mycket hänger på årets skördar. I juli varnade FN:s livsmedelsprogram FAO för att svår matbrist hotar i Nordkorea.

ANDRA LÄSER