Dödsfall, sjukdom, häktningar, borttappade pass – så många finländare utomlands behövde hjälp i fjol

Åtminstone drygt 650 finländare dog utomlands i fjol, visar statistik från Utrikesministeriet. Sammanlagt kontaktades ministeriets jour, som är öppen dygnet runt, 8 000 gånger av hjälpbehövande av olika slag.

Spanien, och bildens Fuengirola, fortsätter att vara populärt bland finländare. Antalet hjälpbehövande finländare är också störst i just bland annat Spanien.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
20.01.2023 07:46 UPPDATERAD 20.01.2023 11:30
Fler kontaktade Utrikesministeriet samt de finska ambassaderna och konsulaten utomlands för att få råd i fjol jämfört med året innan. Resandet har kommit i gång och efterfrågan på rådgivningstjänsterna har ökat, kommer det fram i en sammanställning som ministeriet har publicerat.
De vanligaste resmålen för finländare är Spanien, Estland, Tyskland, Thailand och Sverige, och flest kontakter kommer också från de länderna.
Utrikesministeriets konsulära avdelning deltog i att behandla 652 dödsfall som inträffat utomlands 2022. 171 personer föll offer för brott och 303 personer behövde hjälp på grund av sjukdomsfall.
Antalet anhållna eller häktade var 184. I den siffran är de nordiska länderna undantagna, eftersom myndigheterna i de länderna sköter ärendena direkt med varandra.

Krig, konflikter och naturkatastrofer

Tiotals finländare behövde hjälp med att lämna Ukraina när den ryska invasionen inleddes för ett år sedan. Det här beskrivs av ministeriet som fjolårets största konsulära kris.
Sammanlagt fanns det nästan 100 kriser och exceptionella situationer där konsulär hjälp behövdes för att skydda finländska resenärer. Det handlar bland annat om konflikter och oroligheter som de i Afghanistan, Etiopien och Iran samt om naturkatastrofer som orkaner, jordbävningar och vulkanutbrott.
Den vanligaste orsaken till att resenärer kontaktade Utrikesministeriets dygnet runt-jour var ändå något mindre dramatisk: pass som gått ut, tappats bort eller glömts hemma.

Finländare i 203 länder

Nästan 178 000 personer gjorde en reseanmälan i fjol. Flest anmälningar gjordes om resor till Spanien, Grekland, Italien och Turkiet, men finländare besökte hela 203 länder 2022.
Utrikesministeriet påminner om vikten av reseanmälningarna.
”Om du gör en reseanmälan hjälper det Utrikesministeriet att snabbt få kontakt med dig om säkerhetsläget i landet kräver det. Även de som flyttar utomlands permanent eller tills vidare har nytta av att göra en reseanmälan”, säger Outi Saarikoski, chef för enheten för konsulära ärenden i ett pressmeddelande.

ANDRA LÄSER