Coronakaos satte stopp för JVM: "Det är en enorm besvikelse"

Internationella ishockeyförbundet, de lokala hälsomyndigheterna och arrangörerna satte stopp för U20-pojkarnas ishockey-VM sedan spelare i tre lag testat positivt för covid-19.

U20-landslagets lagkapten Roni Hirvonen.
Det var snabba ryck i U20-VM på onsdagskvällen. Först ställdes Finlands match mot Tjeckien in då det tjeckiska laget drabbats av covid-19-smitta. Bara en kort stund senare ställdes också Rysslands match mot Slovakien in sedan också det ryska laget drabbats av smitta. Då USA också tidigare var satt i karantän hade bubblan som skapats kring turneringen läckt rejält.
Det fick internationella ishockeyförbundet att agera. Sent på onsdagskvällen finländsk tid kom beskedet: VM avbryts.
IIHF:s ordförande Luc Tardif säger i ett uttalande att allt gjorts för att turneringen skulle kunna genomföras på ett säkert sätt.
"Det räckte tyvärr inte Nu måste vi lägga fokus på att få hem alla spelare och ledare på ett säkert sätt".
Kanadas ishockeyförbunds ordförande Tom Renney säger i ett pressmeddelande att han står bakom IIHF:s beslut:
"Samtidigt som vi vet att det här är rätt beslut, så sympatiserar vi med alla spelare som har förtjänat möjligheten att representera sitt land i VM och som inte kommer att få chansen att förverkliga sina drömmar".
Det finländska lagets general manager Kimmo Oikarinen satt med på mötet då mästerskapets direktorat informerades om att turneringen är inställd. Han hade också den otacksamma uppgiften att samla laget i omklädningsrummet och berätta nyheten för spelarna.
– Jag hade aldrig kunnat tänka mig att det skulle gå så här. Då matchen mot Tjeckien ställdes in tänkte jag att det handlade om en match och att turneringen fortsätter normalt efter det, säger lagkaptenen Roni Hirvonen i en videointervju på förbundets sajt.
– Det är en enorm besvikelse och det grämer oss oerhört.
HIFK-spelaren Hirvonen berömmer laget som inledde VM med två segrar innan laget tilldömdes segern också i den tredje matchen då Tjeckien inte kunde komma till spel.
– Det här var ett väldigt speciellt lag med en fantastisk laganda. Vi hade haft chansen att gå hur långt som helst, säger han.
– Det här var vår sista turnering med den här åldersklassen. Det här är en fin grupp som vi gjort en fantastisk resa med. Men livet går vidare.
General managern Oikarinen berättar hur dagen förlöpte fram till beskedet om att VM ställs in.
– På morgonen fick vi beskedet om att det tjeckiska laget drabbats av smitta och att matchen ställdes in. Under förmiddagen fick vi sedan mera info om situationen och att också det ryska laget drabbats. Sedan kallades vi till ett extra insatt möte där vi informerades om att VM är över, säger han i en videointervju på förbundets sajt.
– IIHF meddelade samtidigt att de återkommer i slutet av januari för att se om mästerskapet kan spelas på nytt vid något skede. Den chansen tror jag inte finns.

ANDRA LÄSER