Macron till ovaccinerade: Jag ska jävlas med er

En debatt i Frankrikes parlament avbröts av kaos och bråk efter hårda ord från president Emmanuel Macron om vaccinmotståndare. – Vad gäller de ovaccinerade, så vill jag verkligen jävlas med dem, säger presidenten till Le Parisien.

Frankrikes president Emmanuel Macron. Arkivbild.
I intervjun säger Macron att han vill "begränsa tillgången till aktiviteter i det sociala livet så mycket som möjligt" för dem som inte vaccinerat sig.
– Vi kommer att fortsätta med det till slutet. Det är strategin, säger Macron.
För tillfället arbetar regeringen med att driva igenom ett förslag som kommer att kräva ett vaccinpass för att till exempel gå på kafé eller på bio. Hittills har det räckt med ett negativt provsvar. Vaccinpasset ska gälla från den 15 januari.
Presidentens hårda ord mot ovaccinerade väckte stor ilska hos oppositionen och meningsmotståndare som anser att presidenten går över gränsen. Under tisdagen bröt kaos ut i parlamentet vilket försenade beslut om hårdare covid-regler i landet.
Efter samtal mellan de två sidorna om striktare restriktioner fortsatte debatten under tisdagen och in på onsdagen då de till slut bröts av ordföranden, Marc Le Fur. Han sade att stämningen i nationalförsamlingen inte kunde leva upp till "villkoren för en lugn arbetsmiljö".
Kontroversen i det hett debatterade ämnet i Frankrike inträffar några månader före presidentvalet i april. Macron väntas ställa upp för en andra mandatperiod och säger till Le Parisien att han vill göra det, men att han inte tagit något slutgiltigt beslut.
– Beslutet håller på att ta form djupt inom mig. Jag måste vara säker på att jag kan gå så långt som jag vill.

ANDRA LÄSER