Kreml: Finländskt Natomedlemskap "definitivt" ett hot mot Ryssland

Ryssland kommer att reagera på en finländsk Natoansökan, säger Kremls talesman Dmitrij Peskov enligt Reuters, men preciserar inte hur.

President Sauli Niinistös och satsminister Sanna Marins besked på torsdagen om att Finland utan dröjsmål måste ansöka om medlemskap i Nato innebär ett hot mot Ryssland, anser Kreml. "Definitivt", svarade Kremls talesman Dmitrij Peskov på en direkt fråga under torsdagen, skriver Reuters.

Ryssland betecknar en finländsk Natoansökan som en fientlig handling. Enligt det ryska utrikesministeriet blir Ryssland tvunget att ta till motåtgärder av både militärteknisk och annan natur, för att förhindra hot mot den nationella säkerheten.

"Helsingfors måste vara medvetet om ansvaret för och konsekvenserna av ett sådant steg", säger ministeriet enligt Reuters.

På en fråga om hurdant Rysslands svar på en finländsk och svensk Natoansökan skulle vara sade Peskov att det beror på hur expansionen utfaller, och i vilken mån militär infrastruktur flyttar närmare den ryska gränsen.

"En Natoansökan skulle varken göra vår kontinent stabilare eller säkrare", sade Peskov.

ANDRA LÄSER