Missionssällskapets finländska medarbetare lämnar otryggt Etiopien – "Människor dör i onödan"

FN-anställda har gripits i huvudstaden Addis Abeba och i fredags uppmanade Utrikesministeriet alla finländare att lämna Etiopien. Finska missionssällskapet med stor verksamhet i landet följer nu uppmaningen.

FN har bedömt att över 5 miljoner drabbade behöver hjälp i Etiopien, varav minst 400 000 människor "lever under svältliknande förhållanden".
Nationellt undantagstillstånd råder i Etiopien sedan början av november. Faran för ett utvidgat inbördeskrig har ökat sedan rebellgrupper under ledning av Tigreanska folkets befrielsefront enats om en allians.
Förra fredagen uppmanade Finland och flera andra länder sina medborgare att lämna Etiopien omedelbart. Finska missionssällskapet meddelar nu att man följer uppmaningen. Organisationen evakuerar sina finländska medarbetare.
Missionssällskapet driver 18 projekt i Etiopien. Trots evakueringen fortsätter arbetet i södra delen av landet med missionssällskapets samarbetspartner.
Mekonnen Mulat fotograferad under ett besök i en byskola i Debre Sina i Etiopien.
”Jag har motstridiga känslor. I Etiopien lever man i konstant ovisshet om vad som kommer att hända, men här i Finland är jag helt enkelt mycket förargad över situationen. Människor dör överallt i landet helt i onödan", säger Missionssällskapets projektkoordinator Mekonnen Mulat som nu återvänt till Finland.
”Vägar och skolor har förstörts. Många av skolorna vi stött har redan hamnat mitt i konflikten", säger Mekonnen i ett pressmeddelande.
Mekonnen utbildar speciallärare för hörselskadade, och flera utbildningar ställs nu in på grund av oroligheterna.
Läget i Etiopien har eskalerat under de senaste dagarna. Nyhetsbyrån TT rapporterade på onsdagen om hur Etiopien frihetsberövade 72 chaufförer som arbetade för FN:s världslivsmedelsprogram (WFP) i landets norra delar.
Arresteringarna skedde dagen efter att ett tjugotal FN-anställda gripits i räder i huvudstaden Addis Abeba. De greps i räder riktade mot etniska tigreaner och det skedde enligt regeringens talesperson Legesse Tulu med anledning av deras medverkan i "terrorhandlingar".
HBL 12.12 kl. 06.06: Artikel preciserad så att det framgår att det är de finländska medarbetarna som lämnar landet. Arbetet fortsätter med lokala samarbetspartners.

ANDRA LÄSER