Förlust men HJK bjöd Real Betis på en holmgång

Toppfotboll handlar om förvalta lägena du skapar och helst ha marginalerna på din sida. Real Betis var både effektivt och hade centimetrarna på sin sida. HJK föll med 0-2 men helhetsintrycket var ändå klart positivt.

En billig straff banade vägen för en väntad seger för Real Betis.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
08.09.2022 21:56
HJK första halvlek var snudd på perfekt. Positionsspelet satt och framåt skapade man ett par lägen som med lite vassare sista passning och avslut till och med kunde ha resulterat i nätrassel.
Real Betis bytte ut hela startelvan jämfört med den elva som ställde upp i 1-2-förlusten mot Real Madrid i helgen. Enda undantaget var Juanmi, sexton mål i La Liga i fjol, och en av lagets stora stjärnor. Han utgick dock efter fem minuter med en misstänkt knäskada.
Men ett lag med en trupp värderad till 250 miljoner euro och med en lönebudget på 40 miljoner euro har naturligtvis en del att ta ifrån.
HJK visade ingen överdriven respekt för de namnstarka gästerna utan gick ut och spelade ut sitt register. Lugnt och metodiskt spelade hemmalaget sig ur trängda lägen och de längre uppspelen, oftast signerade utmärkta Jukka Raitala, höll också klassen.
Santeri Väänänen tog för sig på mittfältet.
Nassin Boujellab hade ett läge men Betisbacken hann i vägen med ett långt ben. En snabb spelvändning gav HJK ett läge att anfalla med tre mot två men Santeri Hostikka dröjde med bollen och slog den till slut till Malik Abubakari som både stod i offside och fick felträff. Hostikka hade några riktigt svaga aktioner före paus då han slog bort några enkla bollar. Vid två tillfällen måste Conor Hazard tänja sig till svettiga räddningar, annars hade HJK läst på bra då det gällde Betis anfallsvarianter.
Conor Hazard var utmärkt mellan HJK:s stolpar.
Alldeles i slutet av första halvlek kom så kallduschen. Efter en bökig situation i HJK:s straffområde föll den utomordentliga William Carvalho efter en väldigt lätt touch av en HJK-spelare. Efter VAR-granskning pekade israeliske domaren Roi Reinschreiber på elva meter. Willian Jose gjorde inget misstag, 0-1.
Straffen verkade väldigt billig. Kanske inte direkt feldömd men frågan som osökt infinner sig är om HJK fått straff för en motsvarade situation nere i Sevilla?
HJK kom piggt ut till andra halvlek och Pyry Soiri fick ett jätteläge efter en timmes spel men fick inte fason på vare sig fötter eller bollen och situationen rann ut på gummimattan i Tölö.
Lite senare gjorde Willian José 0-2 då HJK inte lyckades rensa undan bollen. Buenas noches HJK!
Abubakari fick visserligen in en kvittering och hoppet tändes för en liten stund innan VAR-granskningen visade att Malmö FF-lånet hade en halv tå på fel sida om de streck som videodomarna använder sig av vid sina monitorer. Mål där och det kunde ha blivit match. Nu rann hoppet ur ett tappert kämpade hemmalag.
0-2 hörde på förhand sett till de mest väntade slutresultaten men HJK behöver sannerligen inte skämmas för insatsen. Laget stod upp bra och utmanade fjolårets spanska ligafemma. Real Betis hade marginalerna på sin sida, som bra lag ofta har, men orättvis var gästernas seger inte.
HJK-spelarna lämnade ändå planen med vetskapen om man faktiskt kunde ha fått med sig något från den här matchen. Bara det säger en del om hur bra HJK i långa stunder var.
Nästa match blir ännu svårare. AS Roma på mytospunna Stadio Olimpico nästa vecka.

Europa League, grupp C

HJK-Real Betis 0-2 (0-1)
45+3 min Willian José 0-1 straff, 64 min Willian José 0-2.

ANDRA LÄSER