Politiker och kändisar tar på sig knytblus – kan den bli en strypsnara?

Iförd en vit knytblus klev Sara Danius ut på trappan vid börshuset och meddelade sitt beslut att lämna Svenska Akademien. Nu trendar #knytblus på sociala medier och överallt syns prydligt knutna rosetter till stöd för henne, både bland politiker och kändisar. Agerandet får också kritik.

Den avgående ständiga sekreteraren Sara Danius (t.v.) lämnade Akademien iklädd knytblus, med författaren Sara Stridsberg vid sin sida.
HBL-TT
13.04.2018 10:42 UPPDATERAD 13.04.2018 19:56
En rad svenska politiker visar upp sig i knytblusen på sociala medier för att stötta Sara Danius och kampen för jämställdhet.
Socialminister Annika Strandhäll (Socialdemokraterna) syns i en svart variant och konstaterar att "Nu kör vi fredag. Det blir den svarta blusen i dag …".
– Någonstans kommer man till den punkten att man är minister men samtidigt också en människa som inte sitter uppe i något elfenbenstorn, säger hon till nyhetsbyrån TT.
– Med den snabba och dramatiska utveckling som vi fick se i går – och den värdighet som Sara Danius och Sara Stridsberg hanterade situationen med – blev det här ett enkelt sätt att visa solidaritet mellan kvinnor som sitter på makthavarpositioner och som emellanåt har det väldigt tufft.
Det finns fortfarande många oklarheter kring krisen i Svenska Akademien, men Annika Strandhäll säger att hennes stöd inte handlar om att ta ställning till alla detaljer i historien.
– Jag kan konstatera att Danius som Akademiens första kvinna på posten som ständig sekreterare fick i sitt knä att försöka ordna upp en oerhört komplex situation som byggts upp under många år.
Med orden "Arbetet för jämställdhet måste fortsätta" har oppositionspartiet Centerpartiets ledare Annie Lööf lagt upp en bild på sig själv iklädd en orangevit knytblus på Instagram.
Kollegan i den borgerliga Alliansen och den före detta moderata partiledaren Anna Kinberg Batra meddelar via sociala medier att hon inte "planerat för knytblus i Åre-packningen, men hittade åtminstone den här i väskan i morse" med tillhörande bild där hon syns iförd en blåmönstrad variant av plagget.

Feministisk kamp

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (Miljöpartiet) ses knyta sin vita blus på Instagram med kommentaren "En ny dag gryr. Den feministiska kampen sker varje dag, det vet vi så väl. På bussen, i korridoren, på skolan, i mötesrummet på jobbet. Ett steg tillbaka i går, betyder minst två steg framåt i dag. Vi går tillsammans!".
Närings- och innovationsminister Mikael Damberg sällar sig också till knytblusskaran.
Peter Englund, en av de ledamöter som lämnade akademien för en vecka sedan, visar på Instagram upp en svartvit knytblus med kommentaren "Den var lite trång, med den gick på!"
Hållbarhetsbyrån U&we som sitter i ett av Svenska Akademiens hus på Stora Nygatan i Gamla Stan har dagen till ära prytt sin fasad med en stor rosett som ser ut att vara knuten av en gardinlängd samt en skylt som hälsar "Backa Sara" i fönstret.
Också bland kändisar är det många som poserar med knytblus till stöd för Danius. Musikern Eva Dahlgren, skådespelaren Helena Bergström och programledaren Jessica Almenäs har alla tre lagt upp foton på sina respektive Instagram-konton bärandes blusar med tillhörande knutar, likaså den sverigefinländska programledaren och författaren Mark Levengood och operasångaren Rickard Söderberg.
Men det finns också de som är kritiska till ministrarnas agerande. Till exempel Expressen skriver på ledarplats att det är "både ovärdigt och konstitutionellt omdömeslöst" och att regeringsmedlemmar inte kan lägga sig i en fristående kulturinstitutions arbete hur som helst.
"Annars blir knytblusen en strypsnara för den fria kulturen."

ANDRA LÄSER