Webster om Donner knep Docpoint-pris

Dokumentärfilmaren John Webster
06.02.2021 19:23
John Websters dokumentär Donner – Privat vann Docpoints och Yles gemensamma pris på 5000 euro för bästa inhemska Docpoint-film. Priset delas ut för första gången i år, som också är det tjugonde året i rad som Docpoint-festivalen arrangeras.
Enligt prisjuryns motivering "ger dokumentären tittaren den unika chansen att få se en kontroversiell kulturpersonlighets sköra och ömma sidor". Dokumentären recenserades av Malin Slotte för Hbl den 4.2.2021.
Juryn delade också ut ett pris till ett internationellt bidrag. Vinnaren i den internationella serien var Elvis Sabi Ngaibïnos debutfilm Makongo, som handlar om en centralafrikansk pygméstam och deras kamp mot ett föränderligt modernt samhälles utmaningar.
Förutom priserna delade juryn också ut hedersomnämnanden åt Mohammed El Aboudis School of Hope och Amel Alzakoutis och Khaled Abdulwaheds Purple Sea. Omröstningen om publikens favorit vanns av Peter Wallenius dokumentär Marikan kuolema, som belönades med en prissumma på 1000 euro av Dokumenttikilta ry.

ANDRA LÄSER