Nya digitala Studentbladet blir tillgängligt för alla

105 år och en dag. Så länge kom Nordens äldsta studenttidning – Studentbladet – ut i pappersformat. Från och med nu ges tidningen ut digitalt, gratis och till en mycket bredare målgrupp.

MER DISKUSSION, TACK! Chefredaktör Erik Sandström och community manager Sandra Suominen vill styra Studentbladet i en mer interaktiv riktning och kommer att satsa mycket på att engagera till diskussion på sociala medier.
Maja-Stina Andersson
22.02.2017 13:29 UPPDATERAD 23.02.2017 14:16
Studentbladet ges ut av Svenska studerandes intresseförening SSI och har hittills trillat ner i postlådan hos de studerande vars studentkår hör till SSI. Men från och med nu blir tidningen tillgänglig för alla, oberoende av student- och studerandekår. Det ambitiösa målet är att nå alla de 17 000 svenskspråkiga studerandena i Finland.
– Vi funderade på att skapa en betalmur och bara ge ut tidningen till SSI:s medlemmar men sådana omgärdade strukturer är total galenskap på nätet, speciellt när målgruppen är så liten som ankdammen. Att dela upp den redan pyttelilla målgruppen i ännu mindre målgrupper hade varit helt huvudlöst, säger Reidar Wasenius, långvarig styrelseordförande för SSI på 90-talet och projektledare för Studentbladets digitalisering,
Från och med nu är tidningen alltså gratis och riktar sig till alla svenskspråkiga studerande i Finland. Tidningen utkommer i första hand på sajten stbl.fi men den kommer att vara mycket aktiv på sociala medier, bland annat på Instagram och Facebook. Målet är att återinföra Studentbladets funktion som diskussionsplattform för studerande i hela Svenskfinland.

Nya poster på redaktionen

För att matcha tidningens nya målsättningar har man rumsterat om på redaktionen. Där papperstidningen producerades av en chefredaktör, en redaktionssekreterare och en layoutare, består den nya digitala besättningen av chefredaktören Erik Sandström och community managern Sandra Suominen, vars uppgift är att sprida material, engagera läsare och uppmuntra till diskussion på sociala medier. Båda tillträdde vid årsskiftet.
– Den nya sajten studentbladet.fi är vårt huvudsakliga medium, men trafiken kommer in via sociala medier och därför ska vi vara mycket aktiva där. I princip kommer vi att lägga ut allt vårt material överallt, säger Suominen.
Den som önskar ett lite lugnare tempo kan prenumerera på Studentbladets nyhetsbrev.
– Vi ville inte vara helt utlämnade till Facebooks algoritmer. I nyhetsbrevet för vi fram vårt seriösa innehåll och våra journalistiska satsningar, säger Erik Sandström.
Innehållet ändras en aning i och med att målgruppen vidgas. Bland annat kommer Studentbladet inom kort att ge ut ett abi-nummer i pappersform. Kärnuppdraget är ändå fortsättningsvis detsamma.
– Redaktionens huvudsakliga uppgift är att fungera som en vakthund och bevaka de finlandssvenska studerandenas intressen. En del av vårt uppdrag är att underhålla, engagera och skapa diskussion, men vi är också ett seriöst medium som tar itu med olägenheter när vi hör om dem, säger Sandström.

ANDRA LÄSER