Böcker om Ryssland och Ukraina ställs ut på biblioteken – läsning kan vara ett sätt att hantera sin oro

Att göra något så vardagligt som att gå till biblioteket och låna böcker kan tänkas bota ens ångest för det pågående kriget i Ukraina. Samtidigt säger många att de inte orkar läsa böcker just nu.

Maria Grundvall, informatiker vid Grankulla bibliotek, konstaterar att alla kanske inte har lust och ork att läsa böcker just nu.
Jonas Forsbacka
11.03.2022 11:28 UPPDATERAD 11.03.2022 16:20
Esbo, Grankulla, Helsingfors och Vanda stadsbiblioteks gemensamma nättjänst Helmet har denna vecka listat tips på skön- och facklitteratur med koppling till kriget i Ukraina. Några av tipsen är Svetlana Aleksijevitjs Bön för Tjernobyl: krönika över framtiden, Michail Bulgakovs Det vita gardet, Jurij Andruchovytjs Perversio (svensk översättning saknas), Sofi Oksanens Hundparken, Katja Petrowskajas Esther kanske och Anna-Lena Lauréns Sammetsdiktaturen.
Maria Grundvall, informatör vid Grankulla bibliotek, säger att de för tillfället har en utställning med böcker om motståndsröster inom den ryska litteraturen, och en om Rysslands samtidshistoria. Samtidigt konstaterar hon att läsning kanske inte lockar alla just nu.
Många säger att de inte riktigt orkar läsa böcker när läget är akut, då man läser mycket nyhetsrapportering i stället, säger Grundvall.
Hon drar ändå en lans för litteraturens roll i kristider.
– Jag tänker att vi med hjälp av litteraturen kan behandla våra upplevelser och processera olika händelser genom den.

Läsning som självhjälp

Grundvall nämner "den enorma produktion" av böcker som genom åren har skrivits om de finska krigen som exempel på traumatiska händelser i samhället som har bearbetats inom litteraturen.
Grankulla bibliotek har ställt ut böcker som har med Rysslands samtidshistoria att göra, och en utställning om motröster inom den ryska litteraturen.
Niina Holm, informatiker vid Centrumbiblioteket Ode i Helsingfors, skriver i ett mejl till HBL att Ode har visat sitt stöd för Ukraina bland annat genom en blå-gul utställning av ukrainsk facklitteratur på bibliotekets tredje våning. Hon konstaterar samtidigt att det är rätt ont om ukrainsk skönlitteratur i bibliotekets samlingar.
Även på Sibbo bibliotek har man ställt ut böcker med olika kopplingar till läget i Ukraina. Ulla Salento, tillförordnad servicechef för bibliotekstjänster vid Sibbo bibliotek, har inte tittat på siffrorna för alla böcker i bibliotekets lånestatistik just nu. Men böckerna som ställts ut har lånats i hög utsträckning, bland annat Johannes Remys bok Ukrainan historia och Catherine Beltons Putinin sisäpiirissä.
– Många är säkert intresserade av att läsa fakta just nu. Och om man har ångest kan läsning säkert bidra med någon slags självhjälp, säger Salento.
Holm skriver i mejlet att den ökade förståelse man får av att läsa facklitteratur kan tänkas hjälpa mot ångest, men att mer kunskap också kan öka smärtan.
"Läsning kan naturligtvis också vara ett sätt att undkomma den plågsamma verkligheten", skriver Holm.
Varken Salento eller Grundvall vill spekulera i om fler människor än vanligt har lånat självhjälpsböcker mot ångest under den senaste tiden.
– Men människor har kommit till biblioteket som vanligt, att göra vanliga saker kan vara ett sätt att försöka hantera sin ångest, säger Grundvall.
De ryska klassikerna har en självklar plats i samlingarna på Grankulla bibliotek, berättar Maria Grundvall.

Ryska klassikerna "rör på sig"

Tolstoj, Dostojevskij, Tjechov och Gogol... Den ryska litteraturen är internationellt känd för sina klassiker. Men varken på Sibbo eller Grankulla bibliotek har man noterat någon ökad efterfrågan på dem under det pågående kriget i Ukraina.
– De har sin självklara plats i samlingarna och "de rör på sig", som man säger på biblioteket. De lånas alltså ut regelbundet, säger Grundvall och tillägger:
– Många är stora vänner av den ryska kulturen och känner sig chockade över utvecklingen, som går stick i stäv med deras egen bild av kulturen.

ANDRA LÄSER