Insändare: Yles uppdrag att erbjuda stimulerande underhållning är större än en enskild genre

27.05.2023 02:21
Silva Mertsola och Mikael Lund­qvist anser i sin insändare (HBL 23.5) att det är svårt att argumentera för användningen av skattemedel för ren underhållning.
Underhållning är en del av rundradiobolagens uppdrag i hela Europa. Storbritanniens public service-bolag BBC har exempelvis i över hundra år haft som uppgift att ”informera, utbilda och underhålla”. På samma sätt slår Yle-lagen fast att Yle ska erbjuda finländarna stimulerande underhållning. Vi gör det med en bredd som inget annat mediebolag i landet kan mäta sig med: musikprogram i radio, frågesporter i tv och humorpoddar på Yle Arenan är bara några exempel.
Mertsola och Lundqvist väljer genren reality som ett exempel på innehåll som kunde överlåtas till de kommersiella medierna. Reality är en form av berättande genom vilken Yle – på samma sätt som i våra dokumentärer och diskussionsprogram – kan behandla och öka förståelsen också för svåra ämnen, till exempel unga kvinnors utseendepress. Men Yles uppdrag att erbjuda stimulerande underhållning är större än en enskild genre: det har en betydande roll i att trygga välmåendet och har upprätthållit resiliensen i vårt land, till exempel under den socialt isolerande pandemin.
Skribenterna hänvisar ytterligare till att ”mycket av Yles underhållningsinnehåll är utländska produktioner”. Om Mertsola och Lund­qvist med det här menar nordiska dramaserier, Yle Teemas dokumentärer eller brittiska naturprogram skiljer de sig inte bara markant från de kommersiella mediernas utbud, utan är verkligt kostnadseffektiva public service-innehåll som är mycket uppskattade bland finländarna.
Yles ledning har aldrig och kommer aldrig att ”stirra sig blinda på tittarsiffror”. Det här tack vare Yles unika uppdrag: att erbjuda innehåll för alla finländare – på lika villkor. Det här omfattar inte bara innehåll för minoriteter och specialgrupper som aldrig kommer att kunna konkurrera med tittarmängder, utan för alla finländare som vill njuta av ett mångsidigt och intressant utbud. En bred räckvidd är en förutsättning för fungerande public service.
Jere Nurminen, direktör, kommunikation och varumärke, Yle

ANDRA LÄSER