Högerextrem prins bland gripna för kupplaner

Minst 25 personer har gripits vid en landsomfattande razzia mot en högerextremistisk "terrorgrupp" i Tyskland. Gruppens mål ska ha varit en väpnad attack mot förbundsdagen i Berlin. Bland de misstänkta finns en tysk prins, före detta elitsoldater och en tidigare parlamentsledamot för högernationalistiska Alternativ för Tyskland (AFD).

Poliser leder en av de gripna, en tysk adelsman, in i en piketbuss i Frankfurt. Omkring 3|000 poliser deltog i tillslaget mot den högerextrema gruppen i Tyskland.
07.12.2022 12:25 UPPDATERAD 07.12.2022 17:02
Tillslagen ägde rum tidigt på morgonen på 130 platser i elva av Tysklands sexton delstater, skriver public service-sajten Tagesschau.
Sammanlagt anklagas omkring 50 personer för bildandet av en högerextrem terrorgrupp med målet att störta det demokratiska styret i Tyskland och återupprätta det tyska kejsarriket. Konkret ska det handla om planer på en väpnad stormning av förbundsdagen och attentat mot elinfrastruktur i syfte att åstadkomma ett "inbördeskrigsliknande" tillstånd, enligt åklagare.
Vissa av de misstänkta har vidtagit konkreta förberedelser för att storma förbundsdagen, framgår det av utredningen.

Tidigare specialsoldater

Gruppens drivkrafter har varit "våldsamma kuppfantasier och konspirationsideologier", uppger justitieminister Marco Buschmann, enligt AP.
En betydande del av gruppen består av tidigare soldater, vissa av dem från specialstyrkan Kommando Spezialkräfte (KSK), något som enligt utredare gör den särskilt farlig. KSK har tidigare granskats för misstänkta kopplingar till högerextremister.
Polisen har gripit minst 25 personer under en serie tillslag mot en högerextremistisk grupp i Tyskland. Bilden är tagen i Frankfurt under onsdagen.
Den federala elitpolisstyrkan GSG 9 – kanske mest känd för sitt fritagande av 90 gisslantagna passagerare på ett kapat Lufthansaplan i Mogadishu 1977 – deltog i gryningsräderna, tillsammans med omkring 3 000 poliser.

Kopplas till extremiströrelse

De misstänkta kopplas till den så kallade Reichsbürger-rörelsen, som inte erkänner tyska förbundsrepubliken, utan i stället svär trohet till det föregående Tyska riket (1871–1945) som upplöstes när de allierade ockuperade Tyskland efter landets nederlag i andra världskriget.
Konspirationsteorierna som medlemmarna trott på har varit en ideologisk blandning med ursprung i Reichsbürger-rörelsen samt amerikanska Qanon.

Ytterligare 27 under utredning

Medlemmar i gruppen har enligt åklagarna trott på myten om den djupa staten, det vill säga samma grundlösa påstående som förekom hos vissa av USA:s tidigare president Donald Trumps anhängare.
22 av de gripna är tyska medborgare och misstänks för medlemskap i en terrororganisation. De tre andra, varav en ryss, misstänks för stödjande av organisationen. Ytterligare 27 personer är under utredning, rapporterar AP.
En person greps i Kitzbühel i Österrike och en i den italienska staden Perugia.

Planerades på jaktslottet

En välkänd 71-årig tysk adelsman, prins Heinrich XIII Reuss, samt en 69-årig före detta fallskärmsjägare pekas ut som gruppens ledare. Planen ska ha varit att tillsätta adelsmannen som Tysklands nye ledare. Denne misstänks också för att ha kontaktat Ryssland för "förhandlingar".
Prinsens jaktslott misstänks ha använts för att planera kuppen, enligt tidningen Welt.
Bland de misstänkta finns också en tidigare parlamentsledamot för högernationalistiska AFD. Den 58-åriga Birgit Malsack-Winkemann har även jobbat som domare, och enligt uppgifter var hon planerad att bli gruppens justitieminister, rapporterar bland andra BBC.
Myndigheter i Tyskland har länge varnat för att högerextremister utgör det största hotet mot Tysklands inre säkerhet.

ANDRA LÄSER