Passagerarkapaciteten mellan Finland och Sverige har krympt den senaste tiden efter att Tallink-Silja och Viking Line tagit varsin färja ur trafik. Samtidigt har Tallink-Silja ändrat destinationen för ett av sina fartyg.
På Finnlines, som om ett år sätter in två nya frakt- och passagerarfartyg på rutten Nådendal-Långnäs-Kapellskär, ser man inte det här som någon nackdel.
– Jag tror att omställningen hjälper oss. Vi har redan i sommar sett en klar ökning i antalet passagerare på våra fartyg, säger Marco Palmu, direktör med ansvar för rederiets passagerartrafik.
Finnlines berättade om sina nya fartyg vid en pressträff på tisdagen. Det första, Finnsirius, som byggs vid varvet i Kina, blir klart i slutet av juni. Sedan tar det ungefär sex veckor att köra fartyget till Finland. Preliminärt sker jungfrufärden omkring den 1 september 2023.
Systerfartyget Finncanopus blir enligt planerna klart i november 2023, men enligt vd Tom Pippingsköld ligger projektet just nu en månad före tidtabellen.
– Vi räknar med att också det fartyget är i trafik före slutet av nästa år, säger han.

Finnlines vd Tom Pippingsköld är inte oroad över finländarnas minskade köpkraft. – Det här är resor folk har råd med, säger han.
Cirka 90 procent av Finnlines omsättning kommer från frakt, men rederiet har i 25 år även haft passagerartrafik på rutten Nådendal-Långnäs-Kapellskär med så kallade ro-pax-fartyg, som tar både frakt och passagerare.
De nya fartygen innebär en höjning av standarden på linjen, med ett fördubblat antal passagerarplatser: 1 100 jämfört med 550 på nuvarande fartyg.
Finnsirius och Finncanopus har också fler restauranger, och till exempel bastu, spa och förstås taxfreebutik. Konferensgrupper är ett nytt kundsegment rederiet försöker locka med konferensrum för upp till 70 deltagare.
Rent allmänt satsar rederiet inte på nöjesresenärerna, utan målet är att erbjuda lugna resor där man njuter av skärgården. Någon karaoke erbjuds inte, säger Marco Palmu.
– Man måste inte göra någonting ombord, det går bra att till exempel läsa en bok och bara njuta, säger han.
Resan från Nådendal till Kapellskär via Långnäs på Åland är kortare än konkurrenternas Åbo-Mariehamn-Stockholm-linje. Det betyder senare avfärd från Nådendal, vilket Finnlines ser som ett trumfkort; de som kommer längre ifrån behöver inte stiga upp mitt i natten för att hinna fram i tid. Fartyget avgår klockan 11.45 från Nådendal, är i Långnäs 16.30 och i Kapellskär klockan 19.

Interiör ur de nya fartygen.

Inredningen på de nya fartygen är inget bling-bling, säger Marco Palmu på Finnlines.
Vissa tjänster ombord sköts digitalt. Till exempel kan den som checkar in via mobilen få sin hyttnyckel i form av en mobilapp. Också dörrar till andra utrymmen kan öppnas på samma sätt.
– Vi kommer förstås att erbjuda traditionella nyckelkort också, säger Palmu.
Finnlines räknar med att största delen av deras passagerare är bilburna, men för dem som rör sig till fots förhandlar man om en bussförbindelse mellan Åbo och hamnen i Nådendal.
Även om fartygen i första hand är avsedda för nyttotrafik planerar rederiet också så kallade picknick-kryssningar för den som vill stiga av fartyget i Långnäs och sedan ta systerfartyget tillbaka till Nådendal.
Ett annat alternativ som övervägs är att vissa dagar anlöpa Mariehamn i stället för Långnäs. På rutten Nådendal–Kapellskär är Långnäs dock ett snabbare alternativ än Mariehamn.
– Det finns planer av olika slag, vi får se hur de utvecklas, säger Tom Pippingsköld.
Finnlines i italiensk ägo
Grundades 1947 som ett dotterbolag till skogsbolaget Enso Gutzeit, främst för att sköta export av skogsindustrins produkter till USA. Efter kriget växte världshandeln kraftigt och Finnlines skaffade många fartyg.
På 1970-talet erbjöd Finnlines även kryssningar i Medelhavet, Svarta havet och Afrikas västkust, samt tidvis i arktiska farvatten.
1977 sattes Finnjet i trafik mellan Finland och Tyskland. Finnjet var världens första passagerar- och bilfärja med gasturbinmotorer. Trafiken lades ner 1986 och därmed blev det paus i Finnlines passagerartrafik.
Efter en rad företagsaffärer noterades Finnlines på Helsingforsbörsen 1990. Sedan följde några år av fusioner och omstruktureringar.
Kring 2005 började italienska Grimaldi Group köpa aktier i Finnlines. 2013 hade Grimaldi tagit över samtliga aktier och Finnlines avnoterades från Helsingforsbörsen. Grimaldi är Europas största rederi inom roro- och ropax-segmentet. Huvudkontor i Neapel.
Finnlines har cirka 1 700 anställda, varav ungefär hälften ombord på fartygen. Omsättning i fjol: 580 miljoner euro. 90 procent av omsättningen utgörs i dag av frakt.
Finnsirius och Finncanopus ingår i Finnlines stora nyinvesteringsprogram värt 500 miljoner euro. Det omfattar också tre ro-ro-fartyg som levererades tidigare i år. Ro-ro (roll on, roll off) betyder frakt på hjul, såsom långtradarsläp, till skillnad från containrar som lyfts ombord med kran.
De nya fartygen innebär att också fraktkapaciteten ökar på rutten Nådendal-Långnäs-Kapellskär, från nuvarande cirka 4 000 filmeter till 5 200 meter.
Båda fartygen kommer att segla under finsk flagg. Besättningen består av cirka 60 personer, till största delen nyanställningar.
ANDRA LÄSER

Bostadsmarknad
Ulrikasborg, Rödbergen, Eira och Munksnäs sticker ut på bostadsmarknaden – ”Ingen priskollaps”
07.06.2023 05:01

Lag och rätt
Brittisk tidning snappar upp Anders Wiklöfs saftiga böter – här är kändisarna som betalat mer än Ålands kung för fortkörning
06.06.2023 19:38

Borgå
”Hela regionen kan påverkas” – planen på att sälja Borgå sjukhus väcker reaktioner
07.06.2023 13:21

Musik
Trion Bottenviken försöker fånga finska låtar på svenska – sådan här respons får de
07.06.2023 14:08
