England tar EM-guld inför rekordpublik – Chloe Kelly matchhjälte

England tar EM-guld i fotboll efter seger mot Tyskland i finalen.

Matchhjälte Chloe Kelly firar.
England har tagit EM-guld i fotboll för första gången. I finalen mot Tyskland inför rekordpubliken 87 192 åskådare på Wembley i London blev Chloe Kelly stor matchhjälte med sitt 2–1-mål i förlängningen, i den 111:e matchminuten.
Efter slutsignalen av matchen ljöd The Lightning Seeds "Three Lions", med de klassiska slagorden "Football's coming home", och Neil Diamonds "Sweet Caroline" ur Wembleys högtalare och spelarna jublade i kapp med publiken.
Den fotbollstokiga nationen England har längtat efter ett guld sedan herrarna vann VM 1966, med final på just Wembley i London.
56 år senare är guldtorkan bruten på samma arena.Toone satte tonen
England tog ledningen i matchen som spelades inför rekordpubliken 87 192 åskådare. Ingen EM-match i fotboll varken på dam- eller herrsidan har tidigare spelats inför lika många människor.
Alla tiders publikrekord i EM slogs söndagen den 31 juli 2022 på Wembly i London.
Ella Toone gjorde den historiska finalens första mål. Den 22-åriga mittfältaren byttes in i stället för Fran Kirby i den 56:e matchminuten och bara sex minuter senare satte hon 1–0-målet med en vacker lyftning över Tysklands målvakt Merle Frohms.
Tidigare under mästerskapet byttes Toone in i stället för Kirby och gjorde 1–1-målet i kvartsfinalen mot Spanien som vanns efter förlängning (2–1).
Englads mittfältare Ella Toone firar efter att ha satt in matchens första fullträff.

Tysk kvittering utan Popp

Tyskland, som jagade sitt nionde EM-guld i fotboll på damsidan, drabbades av ett tungt avbräck före EM-finalen. Den 31-åriga stjärnanfallaren och lagkaptenen Alexandra Popp som gjort sex EM-mål, minst ett i varje match före finalen, fick lämna återbud till matchen på grund av en muskelskada.
I skadade Popps frånvaro var det mittfältaren Lina Magull som kvitterade matchen för Tyskland och tog den till förlängning.
27-åringen, som gjorde sitt tredje mål i EM, satte bollen i den 79:e minuten, kvarten efter Englands ledningsmål.
Fler mål än så blev det inte under ordinarie matchtid och förlängning blev ett faktum. De första 15 minuterna av förlängningen förblev mållösa. Men efter drygt fem minuter i den andra förläningshalvleken, i den 111:e minuten, avgjorde England.
Den 24-åriga Manchester City-spelaren Chloe Kelly satte bollen efter en Lauren Hemp-hörna och fick majoriteten av rekordpubliken på Wembley att explodera och sjunga i kapp med spelarna samtidigt som hon själv tog av sig tröjan och jublade. Efteråt blev hon sedan varnad för den avtagna tröjan, av ukrainska huvuddomaren Kateryna Monzul.
Det blev därmed tredje finalgången gillt för England som på damsidan tidigare förlorat två finaler, mot Sverige 1984 och mot just Tyskland 2009.
Englands Beth Mead och huvudtränaren Sarin Wiegman njuter för fullt av EM-guldet kring halsen.
Englands lagkapten Leah Williamson lyfte EM-pokalen tillsammans med mittbackskollegan Millie Bright efter att guldmedaljerna delats ut på Wembleys innerplan, av bland andra Storbritanniens prins William som var plats och såg matchen.

"Ville verkligen vinna"

– Vi vann pokalen, det här är otroligt. Vi ville verkligen vinna och vi ville verkligen bli bättre för varje dag, säger Englands förbundskapten Sarina Wiegman, som för fem år sedan tog EM-guld med hemlandet Nederländerna, i segerintervjun.

Drottningen och Boris Johnson gratulerar

Efter matchen har gratulationerna till guldlaget rasat in. En av de snabbaste på bollen var Storbritanniens drottning Elizabeth II.
"Ni har alla satt exempel som kommer att vara en inspiration för flickor och kvinnor i dag och för framtida generationer", skriver den 96-åriga drottningen i ett officiellt meddelande till laget.
"Mina, och min familjs, varmaste gratulationer går till er alla för att ni vann fotbolls-EM för damer. Mästerskapet, och era prestationer, har med rätta fått beröm. Ni har alla satt exempel som kommer att vara en inspiration för flickor och kvinnor i dag och för framtida generationer. Det är min förhoppning att ni ska vara lika stolta över er inverkan på er sport som ni är över resultatet i dag", skriver Storbritanniens drottning Elizabeth II i ett officiellt gratulationsmeddelande.
Också Storbritanniens avgående premiärminister twittrar gratulationer.
"Enorma gratulationer till Sarina, Leah och hela laget. Fotbollsplaner runt om i landet kommer fyllas som aldrig förr av flickor och kvinnor inspirerade av er triumf", skriver Johnson.
Prins William överräckte EM-bucklan till Englands lagkapten Leah Williamson.
Engelska supportrar på Trafalgar square.
Det fanns gott om fontänbadande supportrar i London.
Segerrusiga fans lämnar arenan.

Englands EM 2022

Resultat i EM:
6 juli: England–Österrike 1–0, gruppspel.
11 juli: England–Norge 8–0, gruppspel.
15 juli: Nordirland–England 0–5, gruppspel.
20 juli: England–Spanien 2–1, kvartsfinal.
26 juli: England–Sverige 4–0, semifinal.
31 juli: England–Tyskland 2–1, final.
Världsrankning: 8.
EM-meriter: England gjorde sitt nionde EM och hade före guldet som bäst två andraplatser. 1984 förlorade man finalen efter straffar mot Sverige och 2009 blev Tyskland för svårt. I EM 2017 blev det en semifinal för det engelska laget men väl där blev mästaren Nederländerna för svår och man förlorade med 0–3.
Källa: TT

EM-vinnarna

2022: England.
2017: Nederländerna.
2013: Tyskland.
2009: Tyskland.
2005: Tyskland.
2001: Tyskland.
1997: Tyskland.
1995: Tyskland.
1993: Norge.
1991: Tyskland.
1989: Västtyskland.
1987: Norge.
1984: Sverige.
Källa: TT

ANDRA LÄSER