Haavisto: ”Turkiet anser att Finland uppfyller kraven”

Finland vill fortfarande gå med i Nato tillsammans med Sverige, men fler och fler ledare öppnar för att Finland kan gå med först. Enligt Finlands utrikesminister Pekka Haavisto har Turkiet meddelat att Finland uppfyller de krav som ställdes i trepartsöverenskommelsen i Madrid, rapporterar Yle.

Pekka Haavisto och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Arkivbild.
18.02.2023 14:33 UPPDATERAD 18.02.2023 18:39
– Turkiet har sagt att de saker man kom överens om i trepartsavtalet i somras har uppfyllts för Finlands del, säger Haavisto under den pågående säkerhetskonferensen i München, enligt Yle.
Haavisto säger att han diskuterade med Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu senast i veckan. I diskussionerna har Turkiet även fört fram att förhandlingarna med Sverige måste fortsätta.
Haavisto framhåller dock att Finland inte har informerats om Turkiets slutgiltiga beslut angående ratificeringen av landets ansökan om Natomedlemskap.

Kan gå med utan Sverige

Turkiet har tidigare antytt att man kan komma att ratificera endast Finlands Natoansökan. Och fler öppnar nu för att Finland kan gå med före Sverige.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg deltar i samtal under det säkerhetsmötet i München tillsammans med Finlands president och statsminister.
Han konstaterar att Natos hållning fortfarande är att länderna ska in samtidigt, men säger samtidigt:
– Men om bara det ena ratificeras då går Finland med, säger han.
President Sauli Niinistö är lite mer vag i sina formuleringar, men hans slutsats blir liknande.
– Vi ansökte gemensamt med Sverige, säger Niinistö men tillägger att saken nu ligger i Turkiets händer.

"Kan inte dra tillbaka"

Han säger att han, bit för bit, har hört budskapet från Ankara förändras i riktning mot att det turkiska parlamentet kan säga ja till Finland men vänta med Sverige. Han understryker att Finland inte kan tänka sig att acceptera en sådan uppdelning, men läget är sådant att Turkiet skulle kunna göra det ändå.
– Det gör situationen svår för oss, våra händer är bakbundna. Vi kan ju inte dra tillbaka vår ansökan, säger president Niinistö.
Även försvarsminister Mikko Savola säger på plats i München att Finland inte kommer att försöka förhala processen för att invänta även ett svenskt ja.
– Nej, nej, då kommer vi att gå med, säger han i en AP-intervju.

Ambitionen ligger fast

Statsminister Sanna Marin betonar dock att ambitionen att båda länderna ska få ett ja från Turkiet samtidigt ligger fast.
– Vårt budskap till Turkiet och för den delen Ungern, som inte heller har ratificerat, är att vi vill gå med i Nato samtidigt. Det ligger i allas intresse, sade hon under ett samtal på scenen under säkerhetskonferensen.
Men hon inflikar ändå att "det kan finnas nationella ratifikationsprocesser som kan inverka".
I samband med konferensen träffade i dag även Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) Jens Stoltenberg och Sauli Niinistö.

Fakta | Natoprocessen

Sedan Sverige och Finland bjöds in till Nato i somras har 28 Natoländer ratificerat ansökningarna. Endast Turkiet och Ungern återstår.
Turkiet har inte gett något besked om när eller om landet kommer att ratificera Sverige som Natomedlem. Ungern väntas göra det under våren.
En rad protestaktioner i Sverige, bland annat Erdogandockan och koranbränningen, har fått Turkiet att öppna för att bara godkänna Finland.
I Natokretsen hoppas många att Sverige och Finland ska kunna välkomnas som fullvärdiga medlemmar vid Natos toppmöte i Vilnius i juli.
Källa: TT

ANDRA LÄSER