Man dömdes till fängelse för att ha försökt misshandla Timo Soini

Östra Nylands tingsrätt har dömt en medelålders man från Sibbo till 7 månaders villkorligt fängelse för att ha misshandlat två poliser och försökt misshandla tidigare utrikesministern Timo Soini.

Tidigare utrikesminister Timo Soini (Blå) utsattes för en attack på en lantmarknad i Korso i nordöstra Vanda i mars 2019. Förövaren dömdes till 7 månaders villkorligt fängelse för dådet på måndagen.
08.06.2021 11:03 UPPDATERAD 08.06.2021 19:21
Incidenten ägde rum på en lantmarknad i Korso i nordöstra Vanda för två år sedan då mannen försökte slå till Timo Soini (Blå) med en plastflaska. Slagen träffade i stället en polis, en av Soinis säkerhetsvakter, som lyckades avvärja attacken.
Mannen ska enligt polisen ha kallat den dåvarande utrikesministern Soini för landsförrädare. Mannen försvarade sig med att säga att han inte visste att de två civilklädda poliserna var poliser och att han därför agerade i nödvärn. Enligt domslutet ska en av poliserna ha tittat mannen rakt i ögonen och sagt: "Ta det lugnt, jag är polis." Trots detta slog mannen polisen i ansiktet flera gånger, skriver Östra Nylands tingsrätt i domslutet.
Den ena av de misshandlade poliserna polisen ådrog sig bland annat en svår nackskada och hjärnskakning och har fortfarande inte repat sig helt och hållet efter misshandeln. Han tvingades sjukskriva sig i fyra månader efter det inträffade.
Tidigare utrikesminister Timo Soini (Blå) vittnade i rättegången mot en medelålders man från Sibbo som försökte misshandla Soini i mars 2019.

Dimmiga och vaga minnesbilder

Mannen ska ha kört med sin skoter från Sibbo till lantmarknaden i Korso för att köpa en kalakukko. Enligt egen utsaga agerade mannen som om han hade varit i dvala under tumultet efter flera nätter med sömnproblem. Han har inga minnesbilder av att han skulle ha sett Soini och kommer inte ihåg det som hände när poliserna avvärjde attacken. Hans första minne från incidenten är att en av de civilklädda poliserna håller sitt knä på hans huvud.
Enligt tingsrätten hade mannen en alkoholhalt på 0,76 promille, vilket påvisades av ett blodprov som togs efter misshandeln på brottsplatsen.
Mannen dömdes till sju månaders villkorligt fängelse för försök till misshandel, våldsamt motstånd mot tjänsteman, misshandel av två poliser och rattfylleri. Han dömdes därtill att betala cirka 8 800 euro i skadestånd och sjukvårdskostnader till de två misshandlade poliserna plus rättegångskostnader för cirka 4 800 euro.
Mannens advokat anhöll om jämkning av skadestånden bland annat med hänvisning till huvudmannens prekära situation som sjukpensionär. Tingsrätten valde att förkasta yrkandet med motiveringen att mannens handlingar har varit avsiktliga.
Domen har inte vunnit laga kraft, utan kan ännu överklagas till Helsingfors hovrätt.

ANDRA LÄSER