Hegerberg aktuell för EM: "Känns möjligt"

Över fyra års landslagsbojkott kan snart vara över för en av världens bästa anfallare.Norge hoppas på förstärkning från Lyonstjärnan Ada Hegerberg till sommarens fotbolls-EM.– Det känns som att det är möjligt, säger Norges svenske förbundskapten Martin Sjögren.

Ada Hegerberg.
Det har gått nio år sedan Norges damlandslag, tidigare en maktfaktor i fotbollsvärlden, senast tog medalj på ett stort mästerskap (EM-silver 2013).
Sett till pågående Algarve Cup, där Norge hittills förlorat mot både Portugal (0–2) och Italien (1–2), kommer det inte att bli någon ändring på trenden i sommarens EM.
Men än ska man inte räkna ut norskorna.
Det finns gott om kvalitet i laget, med flera spelare som håller till i storklubbar som Barcelona, Chelsea, Paris Saint-Germain och Arsenal. I Algarve Cup saknas dessutom tunga pjäser som Barcelonastjärnan Caroline Graham Hansen och Chelseas Maren Mjelde.
Och så finns det eventuellt ytterligare ett namn att kasta in i leken.
Hon heter Ada Hegerberg, utsedd till världens bästa fotbollsspelare 2018. Hon har med sin målskörd lett klubblaget Lyon till mängder av liga-, cup- och Champions League-titlar de senaste sju–åtta åren.

EM-comeback?

En given nyckelspelare i vilket lag som helst, men sedan augusti 2017, efter ett svagt norskt EM, bojkottar hon spel i landslaget.
Får man tro Norges svenske förbundskapten Martin Sjögren är dock en comeback närmare än på länge. Redan för ett par veckor sedan sade han till TV4:s Fotbollskanalen att han hoppas på Hegerberg i EM, och nu utvecklar han sina tankar:
– Vi jobbar på det och vi har tagit steg som tar oss i rätt riktning. Vi är inte i mål med det, men den kontakten och den dialogen som finns i dag känns positiv, säger Sjögren.
– Det är en tätare dialog och för tillfället känns det som att det är möjligt. Och det är vår högsta ambition att det ska bli möjligt. Men vi är inte där än.
Martin Sjögren sticker inte under stol med vad en sådan förstärkning skulle innebära. Med Ada Hegerberg i laget skulle Norge kunna gå från att vara en högoddsare till att bli en riktig outsider i kampen om medaljerna.
– Det är givetvis en sådan där pusselbit som blir viktig för oss in mot mästerskapet. Det kommer förhoppningsvis att ge oss en X-faktor i sig, det är ju en av världens bästa forwards, säger Sjögren.

"Fokuserar inte på det"

Positionen som central anfallare är också en akilleshäl för Norge just nu. Sedan Lisa-Marie Utland avslutade karriären i vintras finns det ingen självklar lösning.
– Det är en position som vi har ganska stor vakans på just nu. Vi testar lite yngre spelare som är rätt så lovande och duktiga. Men det är klart, skulle vi få in en spelare av den kalibern som vi pratar om nu så ser det ju väldigt annorlunda ut.
De norska spelarna verkar inte lika intresserade av att prata om Ada Hegerbergs vara eller inte vara i landslaget. Så länge hon står utanför står hon utanför, säger Chelseas Guro Reiten.
– Att Ada är en otroligt bra fotbollsspelare, det råder det absolut inget tvivel om. Men det här har varit hennes val de fyra senaste åren, och hon har inte varit en del av det här landslaget. Så fram till att hon bestämmer något annat så lägger vi inget fokus på det. Vi tar det som det kommer, så får vi se, säger Reiten.
ANDRA LÄSER