Statsminister Marin träffar EU-ledare i Bryssel – välkomnar diskussionen om eventuellt toppmöte med Putin

Bör EU hålla toppmöte med Rysslands president Vladimir Putin, trots de iskalla relationerna? Ett tyskt-franskt förslag väcker debatt i Bryssel. Statsminister Sanna Marin (SDP) anser att det är bra att stäva efter konkreti då länderna föreslagit ett toppmöte mellan EU och Ryssland.

Statsminister Sanna Marin deltar för tillfället i EU:s toppmöte i Bryssel. Arkivbild.
Statsminister Sanna Marin (SDP) deltar i EU:s toppmöte i Bryssel under slutet av veckan.
Kort innan toppmötet kom Frankrike och Tyskland med ett förslag som överraskade många. Länderna föreslog ett toppmöte mellan EU och Rysslands president Vladimir Putin.
Förslaget väcker debatt inom EU och diskussionerna väntas bli långa under det pågående toppmötet.
Marin sade då hon anlände till den första mötesdagen att ländernas förslag inte kom som en fullständig överraskning för henne.
Vad är Finlands åsikt i frågan?
– För Finland är det viktigt att ståndpunkterna är balanserade, och vi är redo att föra denna diskussion. Det är i och för sig bra att vi strävar efter konkreti, men det är säkert speciellt det här med att fördjupa dialogen som nu väcker stark diskussion.
Det finns enligt Marin områden där Finland anser att man borde öka kontakten med Ryssland. Bland annat handlar det om frågor som gäller miljön och klimatet.
EU:s senaste toppmöte med Ryssland hölls 2014 då dåvarande rådsordföranden Herman Van Rompuy (till vänster) och dåvarande kommissionsordföranden José Manuel Barroso (till höger) tog emot Rysslands fortsatt närvarande president Vladimir Putin. Arkivfoto.
– Finland samarbetar mycket med Ryssland i de frågorna och det är viktigt att också EU gör det.
Marin betonade att såväl EU som Finland behöver kunna föra diskussioner med Ryssland, eftersom landet är en närbelägen granne. Samtidigt måste man se till att Ryssland följer de principer man gemensamt kommit överens om.
Hon välkomnade diskussionen om ett eventuellt toppmöte, men ville inte spekulera i vad resultatet av diskussionen kan tänkas bli.

Frankrike och Tyskland driver

Idén har dykt upp i sista stund inför veckans toppmöte för EU-ländernas stats- och regeringschefer.
– Enligt min mening måste vi i EU också söka direktkontakt med Ryssland och den ryske presidenten. Det räcker inte att den amerikanske presidenten talar med den ryske presidenten, säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel i den tyska förbundsdagen.
– Vi behöver ha en dialog för att försvara våra intressen. Det är en dialog som är nödvändig för stabiliteten på kontinenten, säger Frankrikes president Emmanuel Macron på väg in till torsdagens toppmöte i Bryssel.
Rysslands president Vladimir Putin skakar hand med Tysklands förbundskansler Angela Merkel vid en konferens 2020 om läget i Libyen. Nu vill Tyskland och Frankrike öppna även för EU-möten med Putin. Arkivfoto.
Framför allt i EU:s östligaste medlemsländer finns dock stark tvekan om all eventuell "uppgradering" av förhållandet till Moskva.
Relationerna är för tillfället bottenfrusna, bland annat på grund av annekteringen av Krim, Rysslands krigföring i Ukraina och en rad spionskandaler som har lett till utvisningar av diplomater.
EU-länderna väntades under torsdagens toppmöte i Bryssel anta ett gemensamt uttalande om att "se över de existerande formaten för dialog med Ryssland, inklusive på ledarnivå".

EU och Ryssland

Under början av 2000-talet hade Ryssland och EU regelbundna toppmöten, en gång i halvåret, för att antingen på plats i Ryssland eller i Bryssel eller något EU-land diskutera aktuella politiska frågor.
Senaste toppmötet hölls i Bryssel i januari 2014 med president Vladimir Putin på plats, i möte med EU-kommissionens dåvarande ordförande José Manuel Barrosso och dåvarande rådsordföranden Herman Van Rompuy.
Toppmötena lades dock på is när Ryssland senare samma år annekterade den ukrainska Krimhalvön, i strid med internationell rätt. Sedan dess har EU i flera omgångar infört olika former av sanktioner mot ryska makthavare och tjänstemän med koppling till agerandet i Ukraina, internationella cyberattacker, krigsbrott i Syrien eller förföljandet av oppositionella både inom och utanför Ryssland.
ANDRA LÄSER