Förlust och nu ligger HIFK sist i ligan

Både HIFK och Ilves kom till nedsläpp med fyra raka förluster i bagaget. Det märktes i det mesta. Att det var två av ligans lönemässigt dyraste lag som möttes märktes däremot inte särskilt ofta. Det var  kaotiskt, oorganiserat och stundtals plågsamt virrigt. Stämningen i Ishallen påminde stundtals om den under en ortodox julmässa. Det var bara rökelsen som saknades. Ilves vann med 5–2 och krisen i HIFK blir allt djupare.

HIFK:s spel har gått i baklås och tränaren Ville Peltonens sits blir allt svårare.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
28.10.2022 20:56 UPPDATERAD 28.10.2022 21:00
Förstamålvakten Roope Taponen är skadad och borta några veckor. HIFK reagerade genom att kontraktera rutinerade och meriterade Tomi Karhunen. Karhunen var reserv mot Ilves då Niilo Halonen vaktade målet. Halonen kan inte belastas för baklängesmålen, HIFK:s defensiv var under all kritik.
HIFK fick ändå en smakstart då Roni Hirvonen gjorde 1–0 efter en något rörig situation. Men efter det svek också den defensiv som ändå fungerat hyfsat för HIFK. Johan Motin gav HIFK lite hopp då han reducerade till 2–3 men två snabba mål i början av tredje perioden för Ilves betydde god natt för HIFK.
HIFK:s spel i numerärt överläge nådde nya lågvattenmärken på fredagen. Inför matchen hade HIFK en procent på 5,13 i power play. En historiskt dålig siffra och en siffra som knappt borde vara möjlig på den här nivån. Mot Ilves fick HIFK ytterligare femton minuter på sig att näta i power play men facit var lika uselt som tidigt. Spelet var så dåligt att hånskratten ekade i den gravtysta Ishallen. Genanta scener.
Återstår att se hur länge Ville Peltonen blir kvar på posten som chefstränare för HIFK. Kan bli så att han avskedas eller själv avgår. Ska HIFK reagera skulle nu vara en ypperlig tid att göra det. Nästa vecka är det landslagsuppehåll och möjligheten för en eventuell ny tränare att sälja in sina ideer. Pekka Virtas namn har nämnts i spekulationerna men Virta är inte direkt känd som någon stor muntergök och det positiva tänkets apostel. Frågan är om inte HIFK skulle behöva någon som kan göra något åt det mentala baklås laget lider. Någon som kan lösa upp knutarna på hårdskivan genom lite positivitet. Jouko Myrrä?
Inte så att Peltonen på något sätt är ensam syndabock. Hela HIFK:s styrelse och sportchef Salmelainen ska ta sig en lång titt i spegeln. Lagbygget håller inte måttet även om ett lag med de här pjäserna naturligtvis inte ska ligga sist i tabellen. Men det är HIFK nu. Sist i tabellen.

ANDRA LÄSER