Ingen fransk Oscar för sexbrottsmisstänkta

Årets Césarpris, som är den franska motsvarigheten till en Oscar, kommer inte kunna vinnas av personer som misstänks eller har dömts för sexualbrott.

En fransk feministgrupp protesterar mot Roman Polanski utanför franska filminstitutet La Cinematheque Francaise i Paris 2017. På en av skyltarna står det "Om våldtäkt är en konst borde Polanski få alla César". Arkivbild.
03.01.2023 10:36
Nykomlingen Sofiane Bennacer utreds av polis efter att han anklagats för två fall av våldtäkt och ett fall av misshandel mot sin partner. Detta skapade oro för att protester skulle bryta ut under galan, som hålls i februari.
Sofiane Bennacer har setts som en potentiell pristagare för sin roll i filmen " Les Amandiers", eller "Forever Young" som filmen kallas på engelska. Skådespelaren har nekat till de brott han står anklagad för.
Senast 2020 utbröt protester på Césargalan sedan Roman Polanski, som dömts för barnvåldtäkt på 1970-talet, vann priset för bästa regissör.
Nu uppger Césarakademin i ett pressmeddelande att alla som potentiellt kan dömas till fängelse för våldsbrott av en sexuell eller sexistisk natur kommer att exkluderas från årets ceremoni.
Det diskuteras fortfarande inom akademin om personer som misstänks eller dömts för sexualbrott även ska bli helt exkluderade från framtida nomineringar och utmärkelser. Ett besked kommer att ges under de kommande veckorna.

ANDRA LÄSER