Miljömärkt fisk och skaldjur på Tallink Siljas smörgåsbord

Tallink Silja övergår till att servera enbart hållbart fångad sill och räkor på passagerarfärjorna. Rederiet är först i världen med MSC-märkningen som står för hållbarhet och spårbarhet.

Tallink Silja serverar framöver MSC-märkta räkor och sill. Certifieringen ska garantera att produkterna kommer från livskraftiga bestånd.
Peter Buchert
27.09.2017 14:00 UPPDATERAD 27.09.2017 16:07
Restaurangerna på Tallink Silja Lines kryssningsfartyg från Finland börjar använda MSC-märkningen som står för hållbart fångad fisk och skaldjur. Miljömärkningen omfattar inledningsvis räk- och sillprodukterna.
– Tallink Siljas mål är att följa principerna för hållbar utveckling och uppmuntra kunderna att välja fisk från hållbara bestånd. MSC är världens mest erkända miljöcertifiering för välskött och uthålligt fiske, och spårbarhetscertifiering på våra båtar är ett naturligt steg i vårt hållbarhetsarbete, säger kommunikationschef Marika Nöjd på Tallink Silja.
MSC-märkningen gäller på fartygen Serenade, Symphony, Baltic Princess, Galaxy och Europa, och den är inte att underskatta. Passagerarna konsumerar nämligen 22 000 kilo sill och 160 000 kilo räkor.
Marika Nöjd säger att satsningen ligger i linje med rederiets arbete för hållbar utveckling. Tallink-koncernen är ett av Östersjöområdets största passagerar- och fraktrederier.
MSC Finland uppger att Tallink Silja är världens första rederi som beviljats certifikatet, och att det är ett steg på vägen mot FN:s hållbarhetsmål. WWF Finland välkomnar beskedet.
– Det globala läget för fiskbestånden är väldigt oroväckande. Därför rekommenderar vi att butiker och restauranger väljer MSC-märkta alternativ för importerad fisk. Att Tallink Silja nu går i bräschen inom rederi- och kryssningssektorn är mycket glädjande, säger Matti Ovaska på WWF.

ANDRA LÄSER