Polisstyrelsen varnar för att köpa illegalt importerade djur

Polisen uppmuntrar människor att tipsa myndigheterna när de ser att djur far illa. Samtidigt vill de öka medvetenheten om olika djurrelaterade brott.

Polisstyrelsen varnar för att köpa billiga hundvalpar eller kattungar på nätet. De kan i värsta fall vara illegalt importerade och bära på farliga virus.
22.02.2020 22:30
Cirka tusen djurrelaterade brott registrerades år 2019. Av dem var de vanligaste djurskyddsbrott eller djurskyddsförseelser, uppger Polisstyrelsen i ett pressmeddelade. Denna vecka för polisen en kampanj som ska öka medvetenheten kring djurrelaterade brott.
Enligt Polisstyrelsen utgör illegal införsel av djur en betydande del av de djurrelaterade brotten i Finland. Det handlar mestadels om hundar och katter, men även exotiska djurarter är föremål för illegal import och handel.
– Till exempel förs kanariefåglar och papegojor in i landet. Samtidigt kan man också anta att till exempel oregistrerade reptiler importeras, säger Anne Hietala, kriminalkommissarie från utredningsgruppen för djurrelaterade brott vid Helsingforspolisen, i pressmeddelandet.
Djuren som importeras olagligt till Finland kan vara uppfödda under dåliga förhållanden. Smugglarens mål kan vara att endast hålla djuret i liv tills det sålts.
Därför uppmanar polisen till försiktighet när man ser billiga djur till försäljning på nätet, eller att säljaren har mycket bråttom att slutföra affären. I värsta fall kan djuret bära på farliga virus, och då har polisen eller veterinären inget annat val än att avliva djuret.

Djurskyddsbrott och djurskyddsförseelse

Ett djurrelaterat brott innebär att man till exempel försummar eller skadar ett djur. Djurrelaterade brott är också kopplade till ekonomisk och organiserad brottslighet.
En djurskyddsförseelse är när ett djur utsätts för lindande på grund av människan, till exempel att en hund lämnas i en het bil.
Djurplågeri eller förorsakande av ett djurs död överskrider tröskeln för djurskyddsbrott.
För ett djurskyddsbrott på normal nivå kan man få högst två års fängelse. Ett grovt djurskyddsbrott kan ge upp till fyra års fängelse.
Polisen övervakar att djurskyddslagen följs, men om man till exempel upptäcker att grannen missköter sin hund kontaktar man först den lokala övervakande veterinären. Vid akuta situationer kan man ringa nödnumret 112.

ANDRA LÄSER