Skjut hårdare och högre så blir det mål

Hasse Hopp och Lille Skutt. Utifrån hur många dåliga straffar som skjutits under VM kunde man lätt tro att dessa två stått vid elvameterspunkten vid flera tillfällen.

Dominik Livakovic i det kroatiska målet räddade tre av fyra japanska straffar.
KrönikaJonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
07.12.2022 15:46 UPPDATERAD 08.12.2022 11:27
Trenden med att hoppa till precis före tillslaget skapades av italienaren Jorginho. Italien är inte med i slutspelet denna gång och därmed inte Jorginho heller men hoppen har vunnit viss terräng i VM.
Jorginho brukar för det mesta göra mål, men hans patenterade sätt att slå straffar har sina avigsidor. Hoppet betyder att farten och ansatsen dör ut och skottställningen blir något förvriden med påföljden att styrkan i skottet saknas. Om målvakten har is i magen och kan vänta ut skottet hinner han mycket väl i vägen för det. Det har hänt också Jorginho som då framstår som tämligen löjlig.

Alla har naturligtvis rätt att slå sin straff precis som det behagar dem men tumregeln om att skjuta tillräckligt hårt gäller alltjämt. En ordentlig ansats och ett hårt och högt skott brukar ge resultat. Som exempelvis forna engelska skyttekungen Alan Shearer brukade göra. Han valde var han skulle placera bollen på förhand, gjorde en ordentlig ansats och sköt hårt och oftast högt med sin fina högerfot.

ANDRA LÄSER