Hårda vindar ställde till det på VM

Vädergudarna har inte varit gynnsamma för seglarna som tävlar i tolvornas VM i Helsingfors. Efter två dagar på landbacken genomfördes tre starter på fredagen. Fem av nio båtar tvingades avbryta.

Tolvorna seglade nära maxgränsen för vad de klarar av vindmässigt. Redan nu fick flera båtar skador i seglen.
Johanna Häggblom
20.08.2021 19:44 UPPDATERAD 20.08.2021 20:27
Den officiella vindgränsen för tolvor går vid 22 knop, ungefär 11 meter i sekunden. På banområdet sydost om Mjölö utanför Helsingfors blåste det rejält över 16 meter i sekunden på onsdagen, och beslutet att stanna på land var givet. De hårda vindarna fortsatte på torsdagen, och efter överläggning mellan domarna och seglarna fattades beslutet att inhibera också den dagens seglingar.
På fredagen kunde slutligen tre starter genomföras, men också de "mycket nära vindgränsen", berättar Kim Weckström som sitter i arrangörskommittén.
– Elva meter i sekunden är mycket för en tolva, speciellt i kombination med den höga sjön i Helsingfors.
Redan i den första starten gjorde sig riskerna till känna. Tolvan Wings, som seglar med finskdansk besättning och klassades som förhandsfavoriterna, fick ett stort hål i storseglet och tvingades avbryta.
Olyckan drabbade även Henrik Andersins Blue Marlin. Efter två fina andra placeringar fick även hon en storsegelskada och tvingades avbryta i ledande position i dagens sista start.
– I sista starten deltog endast fyra av nio båtar. Alla andra fick skador på ett eller annat sätt, säger Andersin.
Tolvan Jenetta hörde till de båtar som fick en reva i storseglet.
Tolvan Jenetta hörde till de båtar som fick en reva i storseglet.
Danska Vim tog hem segern i samtliga tre starter och leder nu totalt, medan Blue Marlin ligger tvåa. Trea efter sammanlagt fem starter är tyska Flica II.
Danska Vim ser ut att ta hem världsmästerskapet då en dag av VM återstår.
– Tio starter var planerade, vi har nu kunnat genomföra fem, vilket räcker för ett officiellt VM. Men målet är att ännu kunna segla två eller tre starter på lördagen, säger Weckström.
Då i förhoppningsvis lite svagare vindar.
– Så här är det tyvärr, i augusti måste man räkna med hårdvindsdagar. I juli sker det sällan stora överraskningar, konstaterar Weckström.
Här kan du se resultaten efter fem starter

ANDRA LÄSER