HIFK har ena skridskon bland de sex bästa

HIFK var länge illa ute mot hopplösa SaiPa i onsdags men lyckades kvittera i slutminuterna via Ilari Melart. Laget säkrade en bonuspoäng i straffläggningen och HIFK är med två matcher kvar på programmet väldigt nära att knipa en plats bland de sex främsta och därmed avancera direkt till semifinal. Så här ser kampen ut:

HIFK och Kärpät kämpar om en plats bland de sex bästa.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
10.03.2023 06:31
Så här ser kampen i ishockeyligan ut:
Tappara och Ilves gör upp om grundseriesegern. Lukko blir trea. Sen blir det tätare.
Om två lag slutar på samma poäng är det i första hand antalet trepoängare under grundseriesäsongen som avgör. I andra hand är det målskillnaden.
4. KalPa. 99 poäng,  27 trepoängare, +26 i målskillnad. Kvar att möta: Pelicans (b), Lukko (h)
Kalpa är klart för kvartsfinal. Även om laget skulle förlora sina återstående matcher och konkurrenterna vinna sina kan TPS inte passera KalPa i tabellen. TPS kan som mest nå samma poäng som KalPa och då avgör antalet trepoängare till KalPas fördel. Då inte sagt att inte KalPa kommer att ge allt mot Pelicans. En seger mot Lahtislaget och KalPa säkrar fjärde plats i grundserien.
5. Pelicans. 97 poäng,  28 trepoängare, +25 i målskillnad. Kvar att möta: KalPa (h), SaiPa (b)
Bra utgångsläge. En seger mot jumbon SaiPa räcker för kvartsfinal, oavsett hur det går KalPa. Men Pelicans har också chansen att sluta fyra i grundserien och kommer att sälja sig dyrt. Fjärde plats ger hemmaplansfavör i kvartsfinalserien.
6. Kärpät.  96 poäng, 24 trepoängare, +19 i målskillnad. Kvar att möta: Jukurit (h)
Svajig form och dålig stämning inom det underpresterande laget. Ett väldigt namnstarkt Kärpät har spelat dödgrävarhockey hela säsongen och publiken i Raksila har vädrat sitt missnöje. Kärpät behöver poäng, helst tre mot Jukurit i sin sista match i grundserien.  Men inte ens det garanterar en plats i kvartsfinalskedet.
7. HIFK. 96 poäng, 24 trepoängare, +8 i målskillnad. Kvar att möta: TPS (h), JYP (b)
Två eller ännu hellre tre poäng mot TPS står högt på önskelistan. Laget måste åtminstone undvika förlust under ordinarie matchtid för att ha ödet i egna händer inför avslutningen i Jyväskylä.

ANDRA LÄSER