Den åländska operan Lisbeta gästar Helsingfors

Den åländska Kulturföreningen Katrinas operasatsning gästar Alexandersteatern i april.

Lisbeta – en trollkona skall du icke låta leva<i> </i>hade premiär i Mariehamn i juli i fjol.
HBL
04.04.2022 10:14 UPPDATERAD 04.04.2022 11:26
Lisbeta – en trollkona skall du icke låta leva hade premiär i Mariehamn i juli i fjol och är en av Kulturföreningen Katrinas största satsningar. Nu gästspelar den på Alexandersteatern i Helsingfors den 21-22 april som en del av firandet av Ålands 100 år av självstyrelse, i samarbete med Statsrådets kansli.
Den nyskrivna operan handlar om häxprocesserna i Finlands historia och är en verklighetsbaserad fantasi om händelserna då sju trolldomsanklagade kvinnor mördades på Kastelholm mellan 1665 och 1667. Musiken är skriven av Karólína Eiríksdóttir och librettot av Carina Karlsson och Ida Kronholm. Kronholm står även för regin.
HBL:s recensent var inte blygsam i sin hyllning efter operans premiär i fjol: "Hela ensemblen i den nya operan imponerar speciellt med sin höga kvalitet. Många av sångarna är ålänningar med världskarriärer på gång. Regin, koreografin och texten gav mycket mer än man kunde vänta sig av en berättelse om häxprocesser. Kören och orkestern var mycket proffsiga och Ida Kronholms regi förde fram storyn med ett verkligen mycket nyansrikt grepp. Och därmed kunde Åland, hur skrämmande tragiska dessa händelser än var, fira sitt 100-års jubileum på bästa vis."
I rollerna ses Sofie Asplund, Philip Björkqvist, Joonas Eloranta, Jenny Carlstedt, Therese Karlsson, Aarne Pelkonen och Veli Kujala. Estniska sinfoniettan och Lisbetakören dirigeras av Anna-Maria Helsing.

ANDRA LÄSER