Bristande logik då Mustonen lämnade Räty utanför OS-truppen

Pasi Mustonens förklaring till att han lämnade världens bästa målvakt utanför OS-laget var minst sagt ologisk.

Noora Räty är inte med i OS-laget.
Filip Saxén
20.01.2022 19:34 UPPDATERAD 20.01.2022 20:10
Pasi Mustonen valde att lämna stjärnmålvakten Noora Räty utanför OS-laget. Någon logisk förklaring till att världens bästa målvakt inte platsade i OS-laget gav landslagstränaren inte.
– Anni Keisala är lagets uttalade förstamålvakt. Hon har förtjänat den rollen tack vare det fantastiska spel hon stod för i VM i Calgary där hon valdes till VM:s bästa målvakt, säger Mustonen då han presenterade laget.
Mustonen berättar att samtliga fyra tränare i landslagsledningen hade Keisala som förstamålvakt. Samtidigt var tränarteamet enligt Mustonen överens om att Räty är den nästbästa målvakten.
– Noora Räty är vår nästbästa målvakt och den som ska ersätta Keisala om hon blir sjuk eller skadar sig och inte kan spela.
Ändå valde Mustonen inte att ta med Räty i laget utan valde i stället att ta in Meeri Räisänen och Eveliina Mäkinen.
– Den största enskilda orsaken till det är att keisala spelade så bra i VM i Calgary, förklarar Mustonen.
Mustonen motiverade alltså att Räty inte togs med i laget med att Keisala var så bra i VM. Räty själv har upprepade gånger under hösten meddelat att hon är redo att ta emot vilken roll som helst i laget – också den som tredjemålvakt.
Då Mustonen nu säger att Räty är den nästbästa målvakten som ska ersätta förstavalet Keisala vid eventuell skada sätter det de uttagna Räsiänen och Mäkinen i märkliga positioner. Räsiänen och Mäkinen är enligt Mustonen inte tillräckligt bra men de är ändå uttagna. Samtidigt hoppas Mustonen kunna flyga in Räty om Keisala inte håller för spel.
Och vad händer om Keisala inte når upp till samma nivå som i VM? Då finns ingen Räty som med sitt spel kan vinna matcher på egen hand för damlejonen. Det har hon visat upprepade gånger. I stället ska alltså Räsiänen, som Mustonen inte ser som nästbästa målvakt, hoppa in och försöka leda Finland till framgång.
Vad händer om Keisala skadar sig eller sviker mitt i en match? Då har Mustonen inte tillgång till sin nästbästa målvakt. I värsta fall tvingas Keisala bryta en kvartsfinal, semifinal eller medaljmatch. Då ter sig Mustonens logik kring Räty totalt ofattbar. Att i en direkt avgörande match frivilligt försätta sig i en situation där han inte har tillgång till sina två främsta målvakter är snudd på tjänstefel.
Räty är knappast heller allt för pigg på att agera reserv på hemmaplan.
Som sagt så finns det en ytterst dold logik i Mustonens val och hans förklaring till det.
I övrigt var det en rätt väntad trupp Mustonen tog ut. Kiekko-Espoos back Ella Viitasuo är den enda mästerskapsdebutanten i OS-laget medan HIFK:s finlandssvenska målspruta Matilda Nilsson inte platsade i laget. Hon var med i den sista lägertruppen men Kyrkslättliraren får nöja sig med att följa OS från hemmasoffan.
– Försvar bäddar för framgång men om vi ska kunna nå riktigt långt gäller det också att kunna anfalla kvalitativt. Vi måste kunna anfalla bättre än i VM i Calgary om vi ska nå framgång, säger Mustonen.

Damlejonen i OS

Pasi Mustonen tog ut följande spelartrupp till OS i Peking:
Anni Keisala, Meeri Räisänen ja Eveliina Mäkinen.
Jenni Hiirikoski, Ronja Savolainen, Minnamari Tuominen, Sini Karjalainen, Nelli Laitinen, Sanni Rantala, Ella Viitasuo.
Michelle Karvinen, Petra Nieminen, Susanna Tapani, Viivi Vainikka, Noora Tulus, Elisa Holopainen, Julia Liikala, Tanja Niskanen, Jenniina Nylund, Emilia Vesa, Sanni Vanhanen, Sofianna Sundelin ja Sanni Hakala.

ANDRA LÄSER