Yle sänder film med blackface

Varför sänder Yle filmen "Träskalle och Stumpen som negrer" från 1960?

KONTROVERSIELLT? Esa Pakarinen och Masa Niemi som Träskalle och Stumpen.
Varje vardagseftermiddag sänder Yle en finsk film från 1940–60-talet, och i morgon onsdag kl. 13.30 står den sista filmen i den ursprungliga Pekka ja Pätkä-serien i turen, Träskalle och Stumpen som negrer (Pekka ja Pätkä neekereinä) från år 1960. Förutom titeln innehåller filmen så kallade blackface-imitationer av svarta personer.
Varför sänder Yle en film med den titeln och det innehållet?
Pentti Väliahdet, programchef på Yle TV1, säger att filmen är en del av en finsk filmkultur som Yle ser som sitt uppdrag att visa. Han motiverar att filmen sänds med att den måste förstås utifrån den tid och den kultur den tillkom i, och att dess avsikt ursprungligen inte har varit rasistisk.
– Då filmen gjordes hade ordet neger ingen rasistisk klang. Det har blivit rasistiskt först senare. På den tiden gavs filmen bara det här namnet, och vi har inte ingripit i upphovsrätten genom att ändra på det, säger han.
– Filmen är från en tid då det inte fanns några mörkhyade här. Knappast ville man göra narr av någon. Den kan i dag snarare ses som en bild av hur vi själva bunkrat in oss och inte förmått se på världen med öppen blick.
Väliahdet ser Träskalle och Stumpen-karaktärerna som ett slags komiska "riddare av den sorgliga skepnaden". De svartvita finska eftermiddagsfilmerna i Yle säger han att ses främst av nostalgiskäl av pensionärer och av filmfreaks som gillar svartvita filmer.
Yle kommer inte att sätta in onsdagens film i ett historiskt sammanhang i samband med att den sänds. Någon intern diskussion inför att Yle sänder den har heller inte förekommit.
– Inte heller har vi fått några reaktioner utifrån på att vi sänder den.
ANDRA LÄSER