Hela it-branschen känner till att hon är arbetslös

För lite erfarenhet för att vara eftertraktad på arbetsmarknaden, men inte heller nybörjare. It-sektorn har skriande behov av arbetskraft, men ingen tycks vilja anställa de medelmåttiga programmerarna.

Programmerare med lång erfarenhet och mycket kunskap är hett eftertraktade, medan nybörjare har svårt att få jobb. Det har Karoliina Sormunen fått erfara.
Sören Jonssonsoren.jonsson@hbl.fi
09.01.2023 05:01 UPPDATERAD 09.01.2023 11:02
Efter att ha fått nobben på ännu en arbetsansökan fick Karoliina Sormunen nog och skrev av sig på Linkedin. Hon hade sökt en juniortjänst som programmerare, men nästan tre års arbetserfarenhet ansågs inte vara tillräckligt för en nybörjartjänst.
”Hur kan det vara så här svårt att få jobb inom it, när man inte kommer direkt från skolbänken, men inte heller har flera års erfarenhet? Arbetsgivare, ni måste våga anställa juniorutvecklare, någon dag blir vi seniora”, skrev hon och fick ett enormt gensvar.
Hennes modiga inlägg spred sig väldigt snabbt. Hon är troligtvis Finlands mest kända juniora programmerare, tack vare inlägget. Så gott som alla rekryterare i den finländska it-sektorn kopplades in, vilket visar hur brännande ämnet är.

ANDRA LÄSER