Kvinnlig soldat i Afghanistan

BBC-serien Our Girl handlar om en artonårig brittisk underklassflicka som gör militärtjänst och åker till Afghanistan som soldat.

Armédrama. Lacey Turner som Molly Dawes, en brittisk underklassflicka som beslutar sig för att göra lumpen.

Our Girl sänds i Yle TV2 måndagar kl. 21.00.

Om armén som karriärväg för den som har få övriga alternativ i livet handlar BBC-serien Our Girl (2013–14). Den första säsongens sju avsnitt handlar om Molly Dawes (Lacey Turner), en artonårig arbetarklassflicka i östra London. Det är högljutt, bråkigt och trångbott hemma hos den stora familjen som lever på socialbidrag. Syskonen är många och mamma är åter gravid, pappa är sjukskriven och dricker för mycket, och den albanska pojkvännen är inte att lita på. Det är en klassbakgrund som ter sig omöjlig att ta sig ur; Mollys framtid verkar utstakad att fortsätta i samma banor som hennes familjs.
Men så snubblar hon i den värsta hopplösheten över armén som ett alternativ – ett rekryteringskontor ligger händelsevis i de här socialt belastade stadsdelarna. Varför inte, tänker den unga kvinnan som är urless på tillvaron, och gör ett försök. Som visar sig bära längre än vad hon själv vågat tro sig kapabel till.
Molly antas till armén där hon skolas till soldat och det är förstås allt annat än lätt. Inte bara har hon könet emot sig i en auktoritär miljö med hård disciplin, hon är också sin egen fiende i form av sviktande självkänsla maskerad med vass tunga och häftigt humör.
Armélivet bjuder förutom på hårda fysiska och psykiska prövningar på gränsen till vad hon klarar av, även på romantiska förvecklingar. Hon utvecklar en vänskap som eventuellt kan bli något mera med medrekryten Smurf (Iwan Rheon), men hon får också känslor för sin befälhavare, kapten Charles James (Ben Aldridge), något som är strängt förbjudet och emot de militära reglerna.
Snart väntar också en utlandskommendering med skarpt läge i Afghanistan där hon ingår i sjukvårdstruppen, och även kommer i kontakt med civilbefolkningen när hon blir bekant med en afghansk flicka.
Our Girl är ett "flickboksdrama" med genrens tillbörliga ingredienser om hur det är att som kvinna utbilda sig till soldat och åka på uppdrag till ett krigsområde utomlands.
Seriens andra säsong från 2016 följer en annan huvudperson, vicekorpral Georgie Lane (Michelle Keegan). Också hon är specialiserad på läkarvård men åker på humanitärt uppdrag till Kenya. Tillsvidare visar Yle den första säsongen.
ANDRA LÄSER