Analys: Ryssland provocerar medvetet USA och Nato – flera farosituationer att vänta i Svarta havet

Ryssland skapar avsiktligt farosituationer för att avskräcka USA och Nato. Den eldfängda situationen i Svarta havet minskar inte risken för farliga olyckshändelser.

Bildmaterial från den amerikanska drönaren som kolliderade med ett ryskt stridsplan, offentliggjort av USA:s europeiska stab.
Marcus Lindqvistmarcus.lindqvist@hbl.fi
17.03.2023 19:00
En amerikansk MQ 9 Reaper-drönare kraschade i Svarta havet efter att ha blivit prejad av två ryska Su-27-stridsplan. Det var inte den första farosituationen som uppstått då ryska stridsplan provocerat USA:s eller Natos enheter i Svarta havet. Sannolikt inte heller den sista.
Enligt USA kraschade drönaren efter att ha kolliderat med ett ryskt stridsplan. Enligt Kremls version kraschade drönaren efter att ha girat skarpt och förlorat höjd. En video som USA:s flygvapen offentliggjorde visar dock hur ett ryskt stridsplan flyger mycket nära drönaren. Det ryska stridsplanet dumpar bränsle mot drönaren, och efter att stridsplanet passerat drönaren för andra gången är drönarens propeller skadad, vilket alltså stöder USA:s version av händelserna. 
Här kan du se videon, som delats av bland annat The Guardian:

ANDRA LÄSER