IFK slog ett slag för jämställdheten – arrangerade temadag för damidrotten

HIFK-Hockey vill vara en vägvisare för jämställd idrott. Därför bjöd man in olika damidrottslag från andra sporter samt fem grenförbund på sin temadag, Stadilainen Naisurheilupäivä, som skall bli ett årligt evenemang.

HIFK-Hockey startade sin damhockeyverksamhet våren 2018. Nu spelar representationslaget i FM-ligan.
Det var full fart i rinken då HIFK och Sport drabbade samman i måndagskvällens ensamma FM-ligamatch. Medan Helsingforslaget och gästerna från Vasa gjorde upp om seriepoängen i rinken fick sex olika lag och fem grenförbund chansen att visa upp sig för den stora publiken på arenans gångar.
HIFK-Hockey ordnade nämligen en temadag för damidrott, Stadilainen Naisurheilupäivä (ungefär: Helsingfors damidrottsdag), i samband med matchen.
– Vi vill höja damidrottens anseende och göra något konkret för det ändamålet. Tanken är att göra det här till ett årligt evenemang. Ett idealistiskt hopp är att vi om fem år kan kalla det här "Stadilainen Urheilupäivä", och alla förväntar sig att både herr- och damidrottare medverkar i evenemanget. Att vi kunde glömma "dam"-prefixet och få folk att inse att det inte är en sämre form av idrott, utan samma idrott som utövas av idrottare av ett annat kön, säger Raakel Koittola, idrottsentusiast och försäljningschef hos HIFK-Hockey.

"Grym värme och iver"

HIFK-Hockey har tidigare dragit sitt strå till stacken i kampen för en jämställdare idrottsvärld genom att bland annat grunda ett damlag. Enligt Koittola var reaktionerna i klubbledningen positiva då idén om temadagen dök upp under ett morgonmöte.
– Det var härligt då reaktionen var att alla tyckte att idén var bra och att vi kunde bjuda in andra lagidrottsgrenar och göra det hela till något större. Ishockeyn är ändå fortfarande en konservativ och mansdominerad sport så det var fint att se att reaktionen automatiskt var positiv, säger Koittola som själv var med och grundade flickfotbollsverksamheten hos HIFK.
Idén fick snabbt vind i sina segel och snart var förberedelserna i full fart. Flera idrottsgrenar och bland annat Olympiska kommittén visade också intresse för temadagen.
– Bobollslaget Roihuttaret ringde själv upp oss och frågade om de får delta. Alla välkomnade idén med grym värme och iver. Det har varit en jättepositiv stämning.
– Det är fint att se att det finns en beställning för sådana här grejer och att HIFK kan dela med sig av sin plattform åt andra sporter, säger Koittola.
Jämställdhet inom idrott har varit ett hett samtalsämne redan länge då aktiva inom idrottsvärlden har jobbat för att skaka om det gubbiga tänket och de konservativa synerna i idrotten. Sakta men säkert sker en ändring.
– Alldeles definitivt har det gjorts framsteg. Inom idrotten sker förändringen långsamt men under de tio senaste åren har man märkt en kraftig förändring.

Glada över synligheten

De sex lagen som deltog på temadagen var HIFK:s fotbollsdamer Stadin Mimmit, HIFK:s handbollsdamer, bobollslaget Roihuttaret, HIFK:s ishockeydamer, ToPo:s basketlag och Helsingfors Skridskoklubb, vars teamåkare uppträdde under den första periodpausen. Från förbunden var innebandyn, konståkningen, fotbollen, bobollen och ishockeyn representerade.
– Det här är stort. Vi är en del av IFK-familjen och det är fint att det satsas på damidrotten. Det är kul att man lyfter fram olika grenar och då man lyfter fram dem så väcker det diskussion och intresse. Var och ett lag gör sitt för att nå idrottslig framgång och på det här sättet för de en större publik, säger Saara Niemi, chefstränare för HIFK:s damlag.
– Det finns säkert många småtjejer som är och kolla på herrmatchen som ser oss och kanske blir ivriga på ishockey då de ser att också damer spelar, tillägger landslagsikonen Karoliina Rantamäki.
– Vi hoppas att kanske någon hittar en ny hobby på det här sättet, säger Koittala.

ANDRA LÄSER