Isabella "Blondinbella" Löwengrip säljer sitt livsverk efter misslyckat försök i USA

Entreprenören och influeraren Isabella Löwengrip säljer sitt skönhetsföretag Löwengrip Beauty.

"Efter att ha varit influenser i halva mitt liv är det särskilt roligt att kunna visa att det är möjligt att bygga starka bolag sprungen ur sociala medier". Det säger Isabella Löwengrip som nu säljer sitt skönhetsföretag.
Köpare är det norska företaget Dermanordic, ett av Nordens största distributionsföretag av hudvård och makeup.
Köpesumman är ännu så länge okänd, men Isabella Löwengrip säger i ett pressmeddelande: "Att en ledande aktör som Dermanordic förvärvar Löwengrip är ett kvitto på att vi har utvecklat ett varumärke med produkter som står sig starka på marknaden".
Löwengrip Beauty grundades av Isabella "Blondinbella" Löwengrip och journalisten och investeraren Pingis Hadenius år 2013. De har tillsammans utvecklat skönhetsmärket Löwengrip, som i dag har över 60 produkter på marknaden inom hår- och skönhetsvård.
2018 omsatte bolaget 84 miljoner kronor (cirka 8 miljoner euro), men en satsning på att etablera skönhetsbolaget i USA blev så turbulent och kostsam att den fick ställas in och drog ned vinsten rejält förra året.
"Det internationella fokuset gjorde att vi tappade på hemmamarknaden. Skandinavien är vår viktigaste marknad”, skrev Isabella Löwengrip på sin blogg i oktober.
Isabella Löwengrip kommer trots ägarbytet fortsätta att vara företagets ansikte utåt och Pingis Hadenius ska även i framtiden att arbeta aktivt i bolaget med produktutveckling och varumärkesstrategi. Företagets anställda följer med försäljningen.
Sedan hösten har Löwengrip fått se sina storslagna framtidsplaner rämna. Hon har bland annat fått backa från planerna på att expandera till den amerikanska marknaden efter att det i oktober visade sig att hennes bolag Löwengrip Invest, som tillsammans med Löwengrip Beauty beskrivits som en av företagsimperiets stöttepelare, stod på randen till konkurs. I januari rapporterade Dagens Nyheter att den sista anställda på Löwengrip Invest har lämnat bolaget. Bolaget omsatte cirka 1,7 miljoner euro under den senaste räkenskapsperioden.
Nyheten kom kort efter Expressens granskning av Löwengrips företagsverksamhet, där det bland annat framkom att siffrorna för antalet besökare på hennes blogg var överdrivna.
Senare under hösten fick Löwengripkoncernen ytterligare en törn då flera tidigare anställda talade ut om utfrysning av personal, osäkra anställningar och hög personalomsättning för Svenska Dagbladet.
Läs också:
"Sluta avfärda influerare som en modefluga – de är nya makthavare som måste granskas"
ANDRA LÄSER