Medelålder 72 år: Finländskt pensionärslag ska ta e-sportvärlden med storm

Möt Grey Gunners – fem ivriga seniorer som bytt ut Tetris och Candy crush mot skjutspelet CS:GO. – Jag har suttit stilla i tio år, det är dags att börja röra på lederna, säger lagets junior, 70-åriga Ulla Ström.

Grey Gunners består av (från vänster) Yrjö "Ice" Warma, 70, "Dirty" Harry Mälkki, 71, "General" Ulla Ström, 70, Kari "Nap_time" Walden, 77 och Markku "Mac 10" Puska, 73 (saknas på bilden).
13.04.2018 07:13 UPPDATERAD 13.04.2018 16:06
– Spelet går ut på att skjuta folk. Det är tur att det inte är på riktigt.
Ulla Ström sitter bekvämt i en fåtölj i en butik i Helsingfors. Hon är iklädd en grå jacka med texten Grey Gunners och ”We will Finnish you”. Ström – som har fått smeknamnet General – står för den kvinnliga touchen i det nystartade laget, som ska tävla i det omåttligt populära datorspelet Counter strike: Global offensive, ofta kallat CS:GO.
Vilken tidigare erfarenhet har Ström av e-sport? Ingen. Av spel över huvud taget? Måttlig. Hon tar fram sin telefon och visar upp vilka spel hon gillar: Candy crush, Farm heroes, och Scrubby dubby.
– Så tycker jag också om att spela ordspel. Då får man aktivera hjärnan, säger hon.
Men den närmaste tiden får Ström lägga telefonspelen åt sidan och plocka upp virtuella vapen i CS:GO. Hon ser det hela som en spännande utmaning.
– Jag har ingen erfarenhet av sådana spel, men det ska nog gå fint bara jag hinner träna några timmar varje dag, säger Ström, som tidigare jobbade på ett försäkringsbolag.

Vill visa att e-sport är för alla

Grey Gunners är världens andra e-sportlag för seniorer. Datortillverkaren Lenovo startade upp det första laget i Sverige i fjol – Silver Snipers (slogan: We've got time to kill). Konceptet har varit så framgångsrikt att det nu spridits till Finland. Projektet är inte tidsbundet, utan tanken är att det ska fortsätta så länge det är motiverat.
Ingen i det nya laget, som består av 70-åriga Ström, 71-åriga Harry Mälkki, 73-åriga Markku Puska, 70-åriga Yrjö Warma och 77-åriga Kari Walden, har erfarenhet av datorspel. Målet med Grey Gunners är att visa att e-sport är till för alla och att seniorer visst kan spela datorspel.
Ström berättar att alla pensionärer inte är positivt inställda till spel. Hon är administratör för en grupp för 40-talister på Facebook och frågade medlemmarna vad de tycker om datorspel.
– De flesta svarade huj eller sade att datorspel är hemska. Många har attitydproblem.

”En chans att hänga med”

Medlemmarna i Grey Gunners rekryterades via Facebook. Ström fick ett tips av sin dotter och valde att skicka in en video där hon presenterade sig. Tre i Grey Gunners sjunger i kören Insinöörilaulajat och hoppade på tåget efter ett inlägg i körens Facebookgrupp.
”Dirty” Harry Mälkki är en av lagets sångfåglar. Han ska nu försöka leva upp till sitt smeknamn.
– Dirty Harry är en karaktär som alla känner till och som tog till fula knep då det krävdes. Nu måste jag visa att jag är värd namnet och se vilka fula knep jag kan använda mig av i spelet.
Precis som för Ström är Mälkkis spelbakgrund begränsad.
– Jag har spelat Snake och det där datorspelet som skapades för länge sedan. Det där man skjuter i väg bollar mellan väggar...

Pong?

– Precis, pong!
Mälkki har sett en hel del av världen. Han jobbade på Deutsche Bundespost Telekom i Tyskland efter murens fall och arbetade senare för Nokia och Alcatel. Mälkki jobbade i bland annat Kina, Grekland och Iran innan han gick i pension 2007. Han utstrålar livsglädje och strävar efter att vara en aktiv pensionär.
– Jag letar ständigt efter utmaningar och blev glad då jag fick höra om Grey Gunners. Det här är en chans för mig att hänga med, säger körledaren Mälkki som tar kurser i kinesiska och musikteater mellan varven.
– Man måste ständigt använda hjärnan om man vill hänga med. Det här projektet startades vid en perfekt tidpunkt för mig.

Upp till bevis som en månad

Trots att Grey Gunners är nybörjare och bara hunnit träna en gång tillsammans är det snart dags för den första tävlingsmatchen. Den 15 maj möts Grey Gunners och Silver Snipers i den första e-sportmatchen mellan seniorer någonsin.
– Sverige har alltid varit Finlands kära ärkefiende. Om vi vinner över dem kommer det att kännas som om vi tagit guld, säger Mälkki.
Ström säger att hon har mycket att lära sig innan elddopet i maj. Som tur är finns hjälp nära till hands. Grey Gunners lotsas av Otto Takala, tidigare tränare för Finlands e-sportlandslag.
–  Först och främst måste jag vänja mig vid att använda båda händerna då jag spelar. Killarna som gått i armén kanske har ett litet försprång, men man behöver inte ta det här på dödligt allvar.
Ström har ett starkt stöd på hemmafronten. När det klarnade att hon fått en plats i laget plingade det till i telefonen. Hon hade fått ett meddelande av dottern.
– Mamma, du är den modigaste person jag känner!

Grey Gunners

Är världens äldsta seniorlag i CS:GO. Svenska konkurrenten Silver Snipers skapades för ett år sedan och har fått mycket uppmärksamhet.
Grey Gunners består av ”Dirty” Harry Mälkki, 71 år, Markku ”Mac 10” Puska, 73 år, ”General” Ulla Ström, 70 år, Kari ”Nap_time” Walden, 77 år och Yrjö ”Ice” Warma, 70 år.
Ingen i laget har tidigare erfarenhet av e-sport. Markku Puska och Yrjö Warma har spelat Tetris, Ulla Ström gillar Candy Crush och ordspel. Harry Mälkki har prövat på Snake och Pong.
Laget tränas av Otto Takala, tidigare tränare för Finlands e-sportlandslag.
Den 15 maj spelar Grey Gunners mot Silver Snipers i Helsingfors – den första seniormatchen någonsin i CS:GO. Matchen sänds av Elisa Viihde och på Twitch.

CS:GO

Counter-strike: Global offensive – också känt som CS:GO – är ett skjutspel i första person.
Fem spelare utgör ett lag, som antingen spelar som terrorister eller som en insatsstyrka. Målet med spelet är att eliminera motståndarna och utföra ett uppdrag. Terroristerna försöker plantera och detonera en bomb, medan insatsstyrkan försöker desarmera bomben om den planterats.
I tävlingar är det bäst av 30 omgångar som gäller. Efter 15 omgångar byter lagen roller, så att de som spelat som terrorister spelar som insatsstyrkan och vice versa. En omgång räcker 1 minut och 55 sekunder och bomben tar 40 sekunder att detonera efter att den planterats.
I början av varje runda köper spelarna vapen och utrustning med pengar som de tjänat i spelet. Om en spelare till exempel dödat en motståndare eller lyckats plantera bomben belönas hen.
Enligt webbplatsen Steamspy har 38,5 miljoner CS:GO-spel sålts.

ANDRA LÄSER